x

Badania dot. słodu jęczmiennego

Berthold Koletzko, Frauke Lehner. Beer and Breastfeeding w  Short and long term effects of breast feeding on child health  Ed. Berthold Koletzko et al. Kluwer Academic/Plenum Publishers, 2000

Autorzy na podstawie dostępnej literatury wykazują jakie przesłanki naukowe stoją za spożywaniem piwa przez kobiety w celu wspomagania laktacji. Dostępne badania z udziałem ochotników jednoznacznie wykazały, że nie alkohol  czy chmiel zawarty w piwie, ale słód jęczmienny i wchodzący w jego skład beta-glukan jest odpowiedzialny za zwiększenie stężenia prolaktyny, hormonu regulującego wydzielanie mleka, szczególnie w początkowym okresie laktacji. 

 Sepehri H, Rassouli Y. The effect of β-glucan on prolactin secretion in GH/B6 cells.   Iranian Journal of Science & Technology, Transaction A. 2007; 31(A3):223-9. 

Badanie wykazujące  działanie beta-gukanu na komórki przysadki (laktotropy) odpowiedzialne za wydzielanie prolaktyny, hormonu stymulującego produkcje mleka w pęcherzykach mlecznych.  Badanie na komórkach przysadki wykazało, że podaż nawet niewielkiej ilości beta-glukanu stymulowało wydzielanie prolaktyny. Badanie to potwierdza, wcześniejsze doniesienia wykonane z udziałem zwierząt i ludzi o pobudzeniu wytwarzania prolaktyny po spożyciu beta-glukanu ze słodu jęczmiennego.

Prenatal Femaltiker – karmienie piersią, laktacja

Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik