x

Rozszerzanie diety niemowlęcia

Co podawać?

Małgorzata Jackowska

Produkty podawane niemowlakom muszą być bezpieczne i dostosowane do ich umiejętności jedzenia. Nie ma konkretnych wytycznych na temat tego, które produkty podawać w którym miesiącu lub w jakiej kolejności. Można znaleźć takie tabelki czy wytyczne na stronach internetowych, jednak nie są to żadne oficjalne rekomendacje i nie stoją za tym żadne potwierdzone dane np. z badań naukowych. Podobnie oznaczenia na opakowaniach gotowej żywności dla niemowląt np. „po 8 miesiącu” to raczej inicjatywa producentów niż faktycznie konieczne zalecenie.
Ważne jest, żeby pamiętać o tym, że posiłki uzupełniające mają za zadanie głównie pokrycie rosnącego zapotrzebowania na energię oraz mikroskładniki, z których najważniejsze to żelazo i cynk. Dobrze jest więc, aby podawane maluchowi produkty były bogate odżywczo, a więc w niewielkiej nawet ilości produktu zawierać jak najwięcej wartości odżywczych (1)(3)(7)(8)(10). Pierwszymi produktami mogą być więc na przykład: kasze lub kleiki bezglutenowe i glutenowe (bez cukru!) mięso, drób i ryby, warzywa z dodatkiem oleju roślinnego lub masła, owoce. Niemowlęta mogą właściwie od początku rozszerzania diety (po szóstym miesiącu) próbować również jajek, śniadaniowych produktów zbożowych typu musli (drobnych i niesłodzonych), pieczywa (najlepiej domowego lub sprawdzonego dobrej jakości, bo wtedy mamy większą kontrolę nad ilością dodanej soli), makaronu i ryżu, kasz, naturalnych, niesłodzonych produktów mlecznych np. jogurtu, naturalnego serka homogenizowanego, białego sera, małych ilości sera żółtego dobrej jakości (z pasteryzowanego mleka). Zalecenia dla Unii Europejskiej (3) mówią o podawaniu dzieciom produktów z rodzinnego stołu, z niewielkimi modyfikacjami (bardziej rozdrobnione, bez soli i cukru). Jeszcze bardziej liberalne podejście do jedzenia z rodzinnego stołu prezentuje postępowanie według zasady baby-led weaning (blw), w której dziecko od początku rozszerzania diety karmi się samodzielnie produktami i potrawami wybranymi z rodzinnych posiłków podanymi przez rodziców (9). Blw zakłada, że dziecko gotowe na stałe produkty w ogóle nie musi dostawać produktów w wersji rozdrobnionej, specjalnie dla niego przygotowywanych, a z powodzeniem może nauczyć się samodzielnego zjadania posiłków razem z resztą rodziny. Dziecko musi mieć możliwość karmienia się według swoich potrzeb i w kierowanym przez sobą rytmie, mając możliwość zjedzenia mleka mamy (lub mieszanki modyfikowanej) na żądanie. Badania naukowe dotyczące blw są coraz liczniejsze i wynika z nich, że metoda ta sprzyja dłuższemu karmieniu naturalnemu, pozytywnemu podejściu do posiłków i lepszej samoregulacji apetytu w porównaniu do tradycyjnego karmienia kierowanego przez rodziców (12).     

Przed rozpoczęciem rozszerzania diety dzieci nie potrzebują żadnych innych napojów poza mlekiem. Kiedy dziecko zacznie już zjadać większe ilości posiłków uzupełniających, to można zacząć mu podawać do picia niskozmineralizowaną wodę mineralną, lub wodę źródlaną, najlepiej z otwartego kubeczka lub przez miękką słomkę. Uwaga! „Wody” smakowe (tak naprawdę są to napoje) są słodzone i często zawierają konserwant – benzoesan sodu, który może np. podrażniać układ pokarmowy, więc czytajcie etykiety. „Wody” smakowe nie są zdrowym napojem ani dla niemowląt ani dla starszych dzieci.  Jeżeli chcecie podać niemowlakowi sok, to koniecznie sprawdźcie czy jest to sok 100%, bez dodatku cukru i innych substancji słodzących. I ważne, żeby sok traktować jako porcję owocu, a nie napój i ograniczyć jego spożycie do maksymalnie połowy szklanki dziennie. Najlepiej oczywiście przyzwyczaić dziecko do picia czystej wody, to dobry nawyk.

Literatura i źródła

  1. American Academy of Pediatrics (2012) Breastfeeding and the use of human milk. Policy statement.
  2. Daniels L., Mallan K.M. , Fildes A. , Wilson J. (2015): The timing of solid introduction in an ‘obesogenic’ environment: a narrative review of the evidence and methodological issues. Aust NZ J Public Health. 2015; Online; doi: 10.1111/1753-6405.12376
  3. Infant and young children feeding: standard recommendations for the European Union.
  4. Kramer MS, Kakuma R (2012): Optimal duration of exclusive breastfeeding (review). The Chrane Library, 2012, issue 8
  5. Menella J.A., Trabulsi J.C.(2012): Complementary foods ad flavor experiences: setting the foundation. Ann Nutr Metab 2012;60 (suppl 2): 40-50
  6. Moorcroft K.E., Marshall J.M.,  McCormick F.M. (2011): Association between timing of introducing solid foods and obesity in infancy and childhood: A systematic review. Maternal and Child Nutrition (2011), 7, pp. 3–26
  7. Szajewska i wsp. (2014): Zasady Żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii , Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria
  8. WHO & UNICEF 2003: Feeding and nutrition of infants and young children
  9. Rapley G. Murkett T. (2011): Bobas lubi wybór. Mamania
  10. ESPGHAN (2007): Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Comitee of Nutrition.  Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 46:99–110
  11. Szajewska I wsp. (2015): Systematic review with meta-analysis: early infant feeding and coeliac disease – update 2015. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41: 1038–1054
  12. Arden M.A., Abbot R.L. (2014): Experiences of baby-led weaning: trust, control and renegotiation
Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik