x

Rozszerzanie diety niemowlęcia

Co z „alergenami” i glutenem?

Małgorzata Jackowska

Zalecenia dotyczące potencjalnie alergizujących produktów są podobne jak te w przypadku diety mamy karmiącej, a więc nie ma powodu żeby unikać ich „na wszelki wypadek” (7)(8)(10). Jeżeli dziecko nie ma stwierdzonej alergii, to może po szóstym miesiącu próbować cytrusów, truskawek, jajek, ryb i produktów mlecznych (np. naturalnego jogurtu). Nie podajemy nowych produktów na raz, więc zachowanie kilkudniowych odstępów pozwoli na zidentyfikowanie ewentualnego alergenu (jeżeli się w ogóle to zdarzy). Produkty mleczne podawane niemowlętom powinny być naturalne i niesłodzone. Można podać niewielką ilość mleka krowiego np. w placuszkach czy kaszy, ale do końca pierwszego roku życia nie powinno ono być traktowane jako napój i zastępować mleka mamy (lub mieszanki). Zaczynając od drugiego roku życia można podawać krowie mleko, pełnotłuste, jako napój w ilości nie przekraczającej pół litra dziennie (7). Polskie zalecenia (7) nadal mówią o wprowadzaniu glutenu w okresie pomiędzy końcem 4 a końcem 7 miesiąca życia dziecka, jednak od początku roku dostępne jest duże badanie (meta analiza porównująca wyniki badań z ostatnich lat), z którego wynika, że zalecana do tej pory ekspozycja na gluten nie ma wpływu na ryzyko wystąpienia celiakii w późniejszym życiu i że potrzebne jest zaktualizowanie zaleceń (11).   

Literatura i źródła

  1. American Academy of Pediatrics (2012) Breastfeeding and the use of human milk. Policy statement.
  2. Daniels L., Mallan K.M. , Fildes A. , Wilson J. (2015): The timing of solid introduction in an ‘obesogenic’ environment: a narrative review of the evidence and methodological issues. Aust NZ J Public Health. 2015; Online; doi: 10.1111/1753-6405.12376
  3. Infant and young children feeding: standard recommendations for the European Union.
  4. Kramer MS, Kakuma R (2012): Optimal duration of exclusive breastfeeding (review). The Chrane Library, 2012, issue 8
  5. Menella J.A., Trabulsi J.C.(2012): Complementary foods ad flavor experiences: setting the foundation. Ann Nutr Metab 2012;60 (suppl 2): 40-50
  6. Moorcroft K.E., Marshall J.M.,  McCormick F.M. (2011): Association between timing of introducing solid foods and obesity in infancy and childhood: A systematic review. Maternal and Child Nutrition (2011), 7, pp. 3–26
  7. Szajewska i wsp. (2014): Zasady Żywienia zdrowych niemowląt. Zalecenia Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii , Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne Pediatria
  8. WHO & UNICEF 2003: Feeding and nutrition of infants and young children
  9. Rapley G. Murkett T. (2011): Bobas lubi wybór. Mamania
  10. ESPGHAN (2007): Complementary feeding: a commentary by the ESPGHAN Comitee of Nutrition.  Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition 46:99–110
  11. Szajewska I wsp. (2015): Systematic review with meta-analysis: early infant feeding and coeliac disease – update 2015. Aliment Pharmacol Ther 2015; 41: 1038–1054
  12. Arden M.A., Abbot R.L. (2014): Experiences of baby-led weaning: trust, control and renegotiation
Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik