x

Dieta mamy

Ekspert obala mity cz. 3 – Alergeny i produkty wzdymające a karmienie piersią

Alergeny i produkty wzdymające a karmienie piersią

Małgorzata Jackowska

Opierając się na aktualnej wiedzy można stwierdzić, że spożywanie produktów potencjalnie alergizujących przez matki w okresie karmienia piersią (i w ciąży) nie wpływa na ryzyko wystąpienia alergii u dziecka. Nie ma więc żadnego powodu, żeby eliminować potencjalne alergeny tylko dlatego, że karmimy piersią. Dotyczy to zarówno mleka i jego przetworów, jak i owoców morza, cytrusów, orzechów (również orzeszków ziemnych), czekolady, jajek i innych produktów, które mogą być uważane za alergizujące. Unikanie alergenów jest wskazane wtedy, kiedy kobieta sama ma alergię na dany produkt, lub po tym jak pojawią się objawy alergii u dziecka (2)(3)(6). Eliminacja produktów powinna odbywać się najlepiej w porozumieniu z lekarzem alergologiem lub dermatologiem (jeżeli obserwowane są zmiany skórne). Warto jednak zwrócić uwagę na to, że najczęściej zgłaszana alergia na białko mleka krowiego, według aktualnych badań naukowych występuje u niespełna jednego procenta dzieci karmionych piersią (3). Dieta eliminacyjna powinna być więc prowadzona z rozwagą i w porozumieniu z lekarzem alergologiem, a nie jako reakcja na każdą zmianę skórną u dziecka. 

Jeżeli chodzi o pokarmy tzw. wzdymające np. fasolka, kapusta, to mimo, że bardzo często są posądzane o różnego rodzaju dolegliwości u dzieci, to dopóki dziecko samo ich nie zje to nie ma możliwości, żeby spowodowały u niego dyskomfort. Wzdęcie to zjawisko powstające w jelitach mamy, pod wpływem fermentujących niestrawionych frakcji błonnika pokarmowego (podobne działanie może mieć nagłe zwiększenie ilości zjadanego błonnika – jeżeli jelita nie są przyzwyczajone do trawienia dużych ilości węglowodanów złożonych to ich ilość należy zwiększać stopniowo na przestrzeni np. 2-3 tygodni) (6)(8). Efekt wzdymający dotyczy więc jelit matki i nie ma żadnego powodu, żeby przedostał się do krwiobiegu a później do mleka. Podobnie jak nie mogą się tam przedostać bąbelki powietrza z gazowanej. Lżejsza dieta może być wskazana w okresie poporodowym, w pierwszych tygodniach po narodzinach dziecka. Szczególnie w przypadku porodu zabiegowego, lub cesarskiego cięcia, ale to ze względu na rekonwalescencję mamy, a nie ze względu na dziecko. 

Podsumowując…

Aktualna wiedza na temat żywienia i laktacji nie potwierdza słuszności teorii dotyczących konieczności unikania konkretnych pokarmów, czy włączania do diety produktów, które miały by sprzyjać produkcji mleka. Zalecenia żywieniowe dla mam w okresie karmienia piersią są podobne jak dla innych zdrowych kobiet. Jest kilka składników diety, o które trzeba zadbać szczególnie (np. kwasy tłuszczowe omega 3, niektóre witaminy i składniki mineralne), ale ponieważ potrzebna jest też zwiększona kaloryczność diety, to zwykle pokrycie zapotrzebowania na wszystkie te składniki diety nie jest trudne. Dla organizmu matki ważne jest aby jej dieta była zbilansowana i dostarczała tego, czego jej potrzeba, ale dla samego przebiegu laktacji jest zdecydowanie mniej ważna niż np. właściwa technika karmienia, wystarczająco częste karmienie dziecka, czy wsparcie bliskich i rzetelna, aktualna wiedza osób zajmujących się opieką nad matką i dzieckiem w czasie karmienia piersią.

Źródła I dodatkowe informacje:

  1. Allen L.H. (2012) Maternal nutrient metabolism and requirements In pregnancy and lactation. W: Present knowledge in Nutrition edited by: Erdman J.W., Macdonald I.A., Zeisel S.H. 
  2. Borszewska-Kornacka M.K. i wsp. 2013: Stanowisko grupy ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne/Pediatria T10. S.265-279
  3. D. Luyt, H. Ball, N.Makwana, M. R. Green, K. Bravin,S. M. Nasser and A. T. Clark, BSACI guideline for the diagnosis and management of cow’s milk allergy. Clinical & Experimental Allergy, 2014 (44) 642–672.
  4. Jarosz (red) 2012: Normy żywienia dla populacji polskiej. IŻŻ 
  5. Nehring-Gugulska M. Warto karmić piersią. I co dalej? 
  6. Rapley G. Murkett T. 2015: Po prostu piersią. Mamania
  7. WHO & UNICEF 2003: Feeding and nutrition of infants and young children
  8. Włodarek D., Lange E., Kozłowska L., Głąbska  D. 2014: Dietoterapia. PZWL
  9. Menella J.A., Trabulsi J.C. Complementary foods ad flavor experiences: setting the foundation. Ann Nutr Metab 2012;60 (suppl 2): 40-50
  10. Karmienie piersią w Polsce. Raport 2015 http://femaltiker.pl//wp-content/uploads/2015/07/Raport_Karmienie_Piersia_w_Polsce_2015.pdf
Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik