x

Co nowego w temacie laktacji? Konferencja Elacta w Atenach część 2

Sprawozdanie całościowe. Tekst: Kinga Osuch
Część 2: Mleko mamy to unikalny zestaw niezbędnych składników odżywczych  m.in.  o działaniu epigenetycznym wpływających na zdrowie dziecka.

Aino Ezeonodo z Finlandii mówiła o inicjatywie krajów skandynawskich i Quebecu dotyczącej przystosowania i wprowadzenia Inicjatywy Szpital Przyjazny Dziecku do oddziałów intensywnej terapii noworodka. Prace rozpoczęły się w 2010 r. i w zeszłym roku ogłoszono gotowy do wdrożenia program.
Kolejny wykład Marthy Guoth Gumberger z Niemiec i Danieli Karrall z Austrii dotyczył różnych wariantów wędzidełek podjęzykowych. Po raz kolejny usłyszałyśmy o dowodach na to, że upośledzenie ruchomości języka przez skrócone wędzidełko wpływa niekorzystnie nie tylko na funkcje jedzenia, ale też wiele innych aspektów życia człowieka: napięcie posturalne, mowę, zdrowie jamy ustnej, życie seksualne. Prelegentki pokazały również jak rozpoznawać szczególnie trudny do zdiagnozowania i korekty typ wędzidełka tylnego. Ciekawostką jest to, że Martha wysyła swoje pacjentki za granicę do Danieli, która jest chirurgiem i podcina wędzidełka. Wygląda na to, że nie tylko w Polsce z trudem się przebija wiedza o zasadności tego zabiegu, kiedy dziecko jest jeszcze malutkie i nie widać jeszcze wszystkich konsekwencji zaniechania tej interwencji.
Bardzo ciekawa była prezentacja Słowenki Andreji Tekauc Golob na temat epigenetyki. W mleku matki znajduje się dużo mikroRNA, które wpływa na ekspresję genów u małego dziecka, a właśnie we wczesnym dzieciństwie zachodzą duże zmiany epigenetyczne u człowieka. W zależności od tego czy gen jest blokowany czy nie, ujawni się bądź nie zakodowana w nim informacja. Okazuje się, że dieta matki, a nawet babki wpływa na to jak wygląda i funkcjonuje nasz organizm. MikroRNA jest odporne na działanie kwasów i wysokiej temperatury. Wiedza o tym prowokuje do myślenia w nowy sposób o karmieniu dzieci mlekiem bankowanym i przede wszystkim krowim. Kolejnym czynnikiem wpływającym na ekspresję genów jest nasza mikrobiota, a ta, jak wiadomo, zależy u dzieci w pierwszych dwóch latach życia, od drogi porodu i sposobu żywienia – mlekiem matki lub sztucznie.
Poruszające i krzepiące było wystąpienie Alenki Benedik, która mówiła o długim karmieniu piersią. Karmienie kilkulatków, powszechne i akceptowane w Europie jeszcze w czasie II wojny światowej, budzi teraz wiele emocji i komentarzy. Matki, które opierają się presji społecznej i same decydują o momencie zakończenia karmienia piersią potrzebują naszego wsparcia.
Wiele osób czekało na wystąpienie Carlosa Gonzáleza, znanego i cenionego hiszpańskiego pediatry, którego książki są tłumaczone i wydawane w wielu krajach na świecie (w Polsce Moje dziecko nie chce jeść) i nikt nie czuł się zawiedziony. Wykład dotyczył wprowadzania nowych pokarmów do diety dziecka. W sposób przekonujący a jednocześnie dowcipny prelegent ukazywał nam paradoksy sztywnych zaleceń dotyczących podawania dzieciom ściśle określonych ilości konkretnych produktów, mających gwarantować dostarczanie dziecku wszystkich składników odżywczych. Zalecenia WHO, AAP czy innych krajowych grup eksperckich dotyczące podaży białka, witamin czy żelaza są ze sobą sprzeczne i wciąż się zmieniają. Wiadomo, że mleko matki jest o wiele bogatszym w składniki odżywcze pokarmem niż warzywa, owoce czy zboża. Bezpieczne jest więc karmienie piersią na żądanie i odpowiadanie na sygnały niemowlęcia, które na widok naszego posiłku wyciąga rączki i ślini się. W takiej sytuacji możemy podać dziecku zdrowy i bezpieczny produkt do posmakowania. Pierwszy okres wprowadzania nowej żywności to czas nauki, eksperymentowania dla dziecka i przystosowywania się jego układu pokarmowego i immunologicznego do nowych zadań. Wbrew obiegowym opiniom, czas przechodzenia na dorosłą dietę jest momentem, gdy dzieci są narażone na niedożywienie, w związku z tym, że matki ograniczają karmienie piersią, bardziej wierząc w wartość „normalnego jedzenia”. Zmuszanie dzieci do przyjmowania zadanych przez dorosłych ilości papkowatego jedzenia podawanego łyżeczką może spowodować, że dziecko miast smakoszem stanie się niejadkiem i utrapieniem rodziców, dziadków i pediatrów.

Ciąg dalszy sprawozdania w kolejnych wpisach Aktualności.

Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik