x

Aktualności

Wpływ diety typu junk food na aktywne składniki mleka

Oligosacharydy ludzkiego mleka jak wykazały badania mogą korzystnie wpływać na florę bakteryjną mleka matki oraz  jelit dziecka karmionego mlekiem mamy. Dodatkowo badania wykazały, że redukują one kolonizację jelit paciorkowcami a także redukują ryzyko wystąpienia martwiczego zapalenia jelit u dziecka.

Badacze zainteresowali się wpływem diety spożywanej podczas karmienia piersią na zawartość oligosacharydów w jej mleku. Badano 2 grupy kobiet, jedna grupa (7 osób) spożywała dietę wysokotłuszczową lub z dużą zawartością węglowodanów ; druga grupa (7 osób) spożywała dietę opartą w 60% o glukozę lub galaktozę.
Jak wykazano dieta wysokotłuszczowa ma największy wpływ na zmiany w ilości oraz składzie jakościowym mikroorganizmów obecnych w mleku. Istotnie statystycznie zmiany odnotowano w kilku szczepach odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Dodatkowo spożywanie dużej ilości tłuszczy zmniejszyło ilość oligosacharydów mleka ludzkiego powiązanych z kwasem sjalowym- takie połączenie jest najbardziej aktywną formą oligosacharydów ludzkiego mleka o działaniu antybakteryjnym, przeciwwirusowym i korzystnie wpływającym na rozwój jelita dziecka. Takie oligosacharydy są także odpowiedzialne za kształtowanie profilu bakterii obecnych w mleku mamy.  W grupie spożywającej dietę wysokotłuszczową redukcja ilości oligosacharydów powiązanych z kwasem sjalowym przełożyła się bezpośrednio na zwiększenie m.in. ilości bakterii z rodzaju Roseburia, których nadmierna ilość w jelicie jest powiązana ze spadkiem masy ciała. Spożycie natomiast dużej ilości glukozy czy galaktozy wpływało negatywnie na inną frakcję oligosacharydów mleka ludzkiego- formy związane z cukrem L-fukozą. Oligosacharydy związane z fukozą odgrywają niezwykle ważną rolę w prawidłowym rozwoju u dzieci. W normalnych warunkach znajdują się w wysokim stężeniu w mleku matki. L-fukoza wpływa na rozwoju mózgu, przede wszystkim na pamięć długotrwałą. Jest istotnym elementem układu odpornościowego, chroni przed  rozwojem nowotworów, odgrywa ważną rolę w komunikacji między komórkami.
Podsumowując, nadmiar niektórych makroskładników w diecie matki, w tym w szczególności tłuszczy (także trans) oraz cukrów prostych (dieta tzw. junk food) , może wpływać na jakość mleka.  Nieodpowiednia dieta modyfikuje  ilości  aktywnych czynników, w tym oligosacharydów ludzkiego mleka  oraz ilość bakterii powiązanych ze zdrowiem jelit dziecka. A zatem drogie mamy istotna jest „dieta środka”. Nie namawiamy na  restrykcyjne diety eliminacyjne, niemniej zachęcamy do przyjrzenia się składowi  diety pod kątem tzw. pustych kalorii, które nie są korzystne  zarówno dla mamy, ale także jak się okazuje dla karmionego piersią dziecka. 
 

http://www.ajog.org/article/S0002-9378(16)31890-7/fulltext
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170123151401.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fhealth_medicine%2Fpregnancy_and_childbirth+%28Pregnancy+and+Childbirth+News+–+ScienceDaily%29

Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik