femaltiker-k-1035613750-3.jpg

Diety eliminacyjne w okresie laktacji

Dieta mamy karmiącej piersią a kolka i alergia pokarmowa u dziecka

Wiele mam podczas karmienia piersią unika składników potencjalnie alergizujących jak orzechy, mleko, cytrusy obawiając się, że wpłynie to negatywnie na dziecko. Obawiają się, że taka dieta spowoduje, że alergię albo kolkę niemowlęcą. A jak jest naprawdę? Czy zawsze należy unikać w diecie takich składników? Warto zapoznać się jak to wygląda w badaniach naukowych, poniżej cytat ze Stanowiska Ekspertów:

„Stwierdzono, że dieta matki w okresie ciąży i podczas karmienia piersią nie wpływa na ryzyko wystąpienia astmy, egzemy lub innych objawów alergii u niemowląt. Dieta spożywana przez dzieci w okresie niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa ma znacznie większy wpływ na ich zdrowie (np. ryzyko wystąpienia alergii), niż dieta ich matek w okresie ciąży. Kobiety w ciąży i karmiące piersią nie muszą prewencyjnie unikać spożywania orzechów w obawie przed wystąpieniem alergii u dzieci. Jedynie kobiety, które są uczulone na te produkty same muszą eliminować je z diety.

Kolka niemowlęca, to powszechnie występujące zaburzenie o nieustalonej patogenezie. Jest jednym z najczęściej zgłaszanych przez rodziców problemów w pierwszych 3 miesiącach życia dziecka. Kolkę rozpoznaje się, gdy nieukojony płacz niemowlęcia utrzymuje się przez minimum 3 godziny w ciągu doby i powtarza się przez co najmniej 3 dni w tygodniu przez okres 3 tygodni. Podstawowym postępowaniem w kolce niemowlęcej jest uspokojenie rodziców i wyjaśnienie, że kolka nie stwarza zagrożenia dla zdrowia dziecka oraz mija samoistnie. Większość sposobów zapobiegania kolce niemowlęcej nie potwierdziła się w badaniach naukowych. Nie zaleca się prewencyjnego stosowania diety bezlaktozowej i bezmlecznej u matki karmiącej, podobnie nie ma podstaw do przerwania karmienia piersią z powodu kolki niemowlęcej. Nieliczne badania wskazują na możliwość zmniejszenia dolegliwości np. przez podawanie doustne niemowlętom szczepu Lactobacillus reuteri powodowało skrócenie czasu utrzymywania się kolki niemowlęcej. U niemowląt karmionych piersią nie powinno się dopuścić do zaniechania tego sposobu żywienia. Ograniczenia mogą dotyczyć wyłącznie diety matek karmiących (unikanie kawy, przypraw, a niekiedy także mleka krowiego przy uzasadnionym podejrzeniu alergii na białka krowiego u dziecka).

Udowodniono niekorzystny wpływ palenia tytoniu przez karmiące matki na przebieg kolki u niemowląt. Palenie papierosów nie stanowi przeciwwskazania do karmienia piersią. Wykazano jednak negatywny wpływ palenia tytoniu na laktację. Niektóre badania sugerują, że palenie tytoniu zmniejsza dzienną produkcję mleka o około 250-300 ml. Niewiele wiadomo na temat wpływu palenia na skład mleka. Jednak sugeruje się, że palenie powoduje spadek stężenia tłuszczu w mleku. Dlatego należy zachęcać kobiety do powstrzymania się od palenia tytoniu w okresie laktacji albo przynajmniej znacznego ograniczenia liczby wypalanych papierosów. Nie ma wystarczających dowodów naukowych wskazujących na skutki spożycia alkoholu przez matki w okresie laktacji na rozwój niemowląt. W wynikach uzyskanych z badań z wykorzystaniem zwierząt laboratoryjnych zaobserwowano, że spożywanie alkoholu w okresie karmienia wiązało się z opóźnieniem w rozwoju psychoruchowym u potomstwa. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem dla kobiet karmiących piersią jest powstrzymywanie się od konsumpcji alkoholu przez cały okres karmienia piersią. Wiele instytucji doradza, aby kobiety w ciąży i karmiące piersią ograniczyły spożycie kofeiny maksymalnie do 300 mg dziennie (około trzech filiżanek kawy lub sześciu filiżanek herbaty).

Powyższy tekst stanowi fragment publikacji:” Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji”. Standardy Medyczne /Pediatria 2013;10:265-79

Dokument do pobrania: http://femaltiker.pl/wp-content/uploads/2015/06/Stanowisko-Grupy-Ekspert%C3%B3w-zalecenia-%C5%BCywieniowe-dla-kobiet-w-okresie-laktacji.pdf