fotolia-75894966-subscription-monthly-m.jpg

Najnowsza opinia Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dotycząca spożywania kawy przez kobiety w ciąży i mamy karmiące piersią

EFSA po analizie dostępnych danych stwierdza, że dzienne spożycie do 200 mg kofeiny  (czyli ok. 2-3 filiżanek kawy) nie stanowi zagrożenia dla nienarodzonego dziecka. Również włączenie kawy do diety przy karmieniu piersią nie wpłynie negatywnie na zdrowie malucha.

Dla przykładu: Przeciętna zawartość kofeiny w jednej filiżance palonej kawy (150 ml) wynosi około 85 mg, w jednej filiżance kawy rozpuszczalnej – około 60 mg, a w jednej filiżance kawy bezkofeinowej – 3 mg. Jedna filiżanka parzonej herbaty zawiera ok. 30 mg kofeiny, herbaty instant – ok. 20 mg a filiżanka kakao i czekolady ok. 4 mg. Szklanka napoju zwierającego kofeinę ma zwykle zawartość 20 – 60 mg kofeiny.

http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4102.htm