Czosnek to jedno z tych warzyw, które albo się kocha, albo nienawidzi. Ma wyrazisty smak, który doskonale komponuje się z wieloma składnikami, ale także nieprzyjemny zapach, który wydobywa się z ust na długo po jego spożyciu.
Za jego powstanie są odpowiedzialne takie substancje jak disiarczek diallilu, merkaptan allilu, disiarczek allilometylowy oraz siarczek allilometylowy wydzielane przez warzywo. Mogą one również, choć w bardzo niewielkim stopniu, przeniknąć do mleka mamy – nadając mu specyficzny smak.
Trzeba jednak pamiętać, że czosnek jest bardzo bogatym źródłem witamin i mikroelementów, w tym witaminy C, witaminy z grupy B, a także potasu, żelaza, magnezu i fosforu. To składniki, które są istotną częścią zdrowej, dobrze zbilansowanej diety.
Czosnek nie znajduje się również na liście produktów zakazanych dla mamy karmiącej – nie wywołuje u dziecka kolek, wzdęć ani innych problemów zdrowotnych i reakcji alergicznych.
Czosnek a karmienie piersią – nie rezygnuj z czosnku w swojej diecie
Na początek najważniejsze: liczba związków lotnych zawartych w czosnku, która może przeniknąć do mleka mamy, jest bardzo niewielka. Pokarm jest tworzony z krwi, a nie bezpośrednio ze spożywanego jedzenia. Dlatego smak czosnku może być wyczuwalny przez maluszka w trakcie ssania piersi, ale nie powinien być aż tak dużym problemem. Wręcz przeciwnie! Jego uwzględnienie w diecie mamy może być początkiem przyzwyczajania dziecka do nowych smaków.
„Zauważyłam lekką niechęć dziecka do ssania piersi po zjedzeniu czosnku. Karmienie piersią jest wtedy trudniejsze.”
Pierwsze zetknięcie z mlekiem mającym lekki posmak czosnku może być dla dziecka szokiem. Dlatego zdarza się – choć niezwykle rzadko – że maluszek niechętnie ssie pierś mamy, która zjadła posiłek z tym składnikiem. Jednak nie wpadaj w panikę. Dziecko, jak każdy człowiek, powoli nabywa i akceptuje konkretne smaki.
Pamiętaj, że zasada dotycząca czosnku odnosi się również do innych produktów spożywczych o intensywnym smaku i zapachu, takich jak np. kiszonki. One także są cennym elementem zdrowej diety i jeśli tylko Ci smakują, nie powinnaś z nich rezygnować. Im bardziej zróżnicowany jadłospis, tym lepiej dla Ciebie!