femaltiker-k-264191042.jpg

19. Podczas karmienia piersią nie mogę jeść truskawek oraz owoców cytrusowych. MIT

Lista produktów, których kobiety karmiące rzekomo nie powinny spożywać w trakcie laktacji, jest długa. Tymczasem wiele z zaleceń to niepotwierdzone naukowo mity. Jednak niektóre młode matki, w obawie o zdrowie i samopoczucie maluszka, zapobiegawczo rezygnują ze spożywania części pokarmów. W grupie omijanych produktów podczas karmienia piersią są np. truskawki i owoce cytrusowe.

Bogactwo wartości odżywczych

Truskawki są nie tylko pyszną i niskokaloryczną przekąską, ale mają również wiele wartości odżywczych. Dzięki dużej zawartości witaminy C ich spożywanie zwiększa odporność i poprawia wchłanianie żelaza. Są również bogate m.in. w wapń – wzmacniający kości, żelazo - chroniące przed anemią, witaminę A, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, mangan, magnez, potas i sole mineralne.

Cytrusy również mają wiele właściwości prozdrowotnych. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają odporność organizmu. Zawierają także antyoksydanty i flawonoidy – substancje zapobiegające nowotworom i chorobom serca. Należy pamiętać, że cytrusy najlepiej spożywać w okresie zimowym, kiedy najmniej czasu spędzają w transporcie, a u nas brakuje świeżych polskich owoców. Każdorazowo należy je dokładnie umyć, a najlepiej sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką.

Zarówno truskawki, jak i cytrusy, są także źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu jedzenie ich wpływa na poprawę przemiany materii. Biorąc pod uwagę dobroczynne działanie tych owoców na organizm, kobiety karmiące piersią powinny spożywać truskawki oraz owoce cytrusowe, o ile oczywiście nie są na nie uczulone.

Reakcje alergiczne

Truskawki uważane są za jedne z najbardziej alergennych owoców. Warto jednak wiedzieć, że często czynnikiem uczulającym są związki chemiczne stosowane przy ich uprawie. Bardzo istotne jest więc kupowanie truskawek ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z upraw ekologicznych, przede wszystkim w sezonie. Poza nim istnieje ryzyko zwiększające prawdopodobieństwo, że do uprawy owoców zostały użyte sztuczne konserwanty, mające za zadanie spowolnić proces psucia się pokarmu.

Podobnie ma się rzecz z owocami cytrusowymi. Aby przetrwać długi transport do Polski, zrywane są jeszcze niedojrzałe i zostają zabezpieczone chemicznie przed zepsuciem – sztuczne substancje konserwujące mogą powodować lub nasilać objawy alergii.

Cytrusy i truskawki a karmienie piersią

Owoce cytrusowe i truskawki mogą wywołać reakcje alergiczne u dziecka, ale nie należy eliminować ich z diety matki karmiącej piersią. Są bardzo zdrowe, dostarczają matce karmiącej wielu składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeśli jednak u dziecka pojawi się reakcja uczuleniowa po spożyciu truskawek lub cytrusów przez mamę, dopiero wówczas należy wyeliminować je z diety kobiety. Co więcej, jeśli w rodzinie występują predyspozycje genetyczne i ryzyko alergii pokarmowych jest duże – warto skonsultować się z alergologiem lub dietetykiem i omówić strategię odżywiania.