shutterstock-528384532-4.jpg

Femaltiker

femaltiker® plus

femaltiker-karmel-2020.png

femaltiker® plus smak karmelowy

ŻYWNOŚĆ SPECJALNEGO PRZEZNACZENIA MEDYCZNEGO

Dieta niekompletna pod względem odżywczym

Do postępowania dietetycznego w problemach z laktacją


WSKAZANIA

Do postępowania dietetycznego u kobiet karmiących piersią w przypadku:

• rzeczywistego niedoboru pokarmu

• problemów z wywołaniem lub utrzymaniem laktacji

• niskiego przyrostu wagowego dziecka związanego z niedostateczną ilością pokarmu i / lub jego zbyt niską wartością odżywczą spowodowaną złym stanem odżywienia kobiety karmiącej.


Właściwości i uzasadnienie stosowania jako żywność specjalnego przeznaczenia medycznego u pacjentek (wskazania dietetyczne):

femaltiker® plus to produkt przeznaczony do specjalnego odżywiania dla kobiet w okresie laktacji, zwłaszcza na początkowym jej etapie oraz w problemach związanych z jej utrzymaniem. Produkt dostarcza specjalnych składników odżywczych, które są niezbędne do właściwego odżywienia organizmu kobiety karmiącej, co wpływa na prawidłową inicjację i utrzymanie laktacji. Słód jęczmienny zawarty w femaltiker® plus jest krótko słodowany po to, aby zawierał jak najwięcej składników odżywczych. Podczas procesu słodowania zwiększa się biodostępność zawartych w słodzie jęczmiennym białek i węglowodanów ułatwiając jednocześnie oddziaływanie beta-glukanu na organizm kobiety. Dopiero taka specjalna formuła i odpowiednie jej technologiczne przygotowanie pozwala na otrzymanie słodu jęczmiennego o bardziej przyswajalnym i dostępnym, a tym samym bogatszym, składzie odżywczym. 

Formuła zawarta w femaltiker® plus została dodatkowo wzbogacona o cholinę oraz takie składniki odżywcze jak: foliany (kwas foliowy i L-metylofolian wapnia - FolActiv®), witaminy: B6 i B12, które odżywiają organizm kobiety. Składniki te w większości przechodzą do mleka kobiecego wpływając na jego jakość i wartość odżywczą. 

Stosowanie produktu na bazie słodu jęczmiennego jest wymieniane jako przykład dobrej praktyki postępowania dietetycznego wspierającego laktację. Zawarty w femaltiker® plus słód jęczmienny został włączony do protokołu postępowania dietetycznego w stymulacji laktacji w przypadku stwierdzonego przez specjalistę rzeczywistego niedoboru pokarmu u matki. 


Skuteczność udowodniona klinicznie

Badanie interwencyjne z udziałem mam wcześniaków wykazało statystycznie istotnie zwiększoną produkcję mleka (o 1700 ml) podczas 12 dni stosowania słodu jęczmiennego zawartego w femaltiker® plus. Odżywianie matek z rzeczywistym niedoborem pokarmu za pomocą formuły zawartej w femaltiker® plus wpłynęło pozytywnie na przyrosty dobowe dziecka i ilość odciąganego mleka.   




femaltiker® plus smak karmelowy

Składniki: Formuła femaltiker® (słód jęczmienny, beta-glukan z jęczmienia, suchy wyciąg z melisy Melissa officinalis), aromat naturalny – karmel, dwuwinian choliny, chlorowodorek pirydoksyny, L-metylofolian wapnia, kwas pteroilomonoglutaminowy, cyjanokobalamina. 

Wartość odżywcza: 1-2 saszetki zawierają (porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia): 100 g zawiera [1 saszetka | 2 saszetki]:

Wartość energetyczna (kJ/kcal) 1637/385 [126/30 | 252/59];

tłuszcz (g) 0,1 [0,0 | 0,0],

w tym: kwasy tłuszczowe nasycone (g) 0,1 [0,0 | 0,0];

węglowodany (g) 93 [7 | 14]

w tym: cukry (g) 56,0 [4,3 | 8,6],

błonnik (g) 1,5 [0,1 | 0,2];

białko (g) 3,0 [0,2 | 0,5];

sól (g) 0,0 [0,0 | 0,0];

Witamina B6 37,3 mg [2,5 mg | 5 mg];

Foliany - kwas foliowy 100 μg oraz L-metylofolian wapnia 100 μg (FolActiv®) 3,0 mg [200 μg | 400 μg];

Witamina B12 41,8 μg [2,8 μg | 5,6 μg];

Cholina 1,5 g [100 mg | 200 mg];

Słód jęczmienny 71,6 g [4,8 g | 9,6 g];

Beta-glukan z jęczmienia min. 4,5 g [min. 300 mg | min. 600 mg];

Suchy wyciąg z melisy Melissa officinalis 1,2 g [80 mg | 160 mg].


Opakowanie: femaltiker® plus smak karmelowy 80,4 g – 12 porcji po 6,7 g


Sposób użycia

Spożywać zgodnie z zalecanym przez lekarza/specjalistę laktacyjnego schematem lub jeżeli le-karz/specjalista laktacyjny nie zaleci inaczej 1-2 porcje dziennie w trakcie posiłku. Ze względu na mechanizm działania zaleca się spożyć femaltiker® plus na 30 minut do 1 godziny przed planowanym karmieniem/odciąganiem pokarmu. Produkt posiada smak karmelowy. Przed przyrządzeniem roztworu umyć ręce. Używać czystych naczyń. Dodać zaleconą ilość proszku z saszetki szklanki lub kubka. Zawartość saszetki należy rozpuścić w ok. 150 ml mleka (chłodnego lub ciepłego) i dokładnie wymieszać. Mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści. Sposób użycia produktu dostosowany jest do indywidualnych wymagań żywieniowych kobiety karmiącej: w razie alergii lub nietolerancji mleka krowiego można użyć innych rodzajów napojów roślinnych tj. jęczmiennego, sojowego, ryżowego, owsianego, orkiszowego lub ewentualnie wody. Preparat można również wymieszać z jogurtem naturalnym lub smakowym. Dodatek do spożywania wraz z różnym rodzajem potraw lub posiłków. Rozpoczęcie stosowania preparatu zalecane jest od drugiej doby po porodzie. Nie należy przekraczać polecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. 

Ważna informacja: Produkt przyjmowany pod nadzorem lekarza. Produkt nie jest odpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Produkt przeznaczony dla kobiet karmiących piersią. Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na którykolwiek ze składników preparatu. Produkt zawiera zboża będące źródłem glutenu (ze słodu jęczmiennego). Przechowywanie: Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej, (od 15 do 25 °C), w, w suchym miejscu, w sposób niedostępny i niewidoczny dla małych dzieci. Produkt nie wymaga przechowywania w lodówce. Numer partii produkcyjnej: na spodzie opakowania. Najlepiej spożyć przed końcem: na spodzie opakowania.

Producent: NUTROPHARMA Sp. z o. o. ul. Jedności 10a, 05-506 Lesznowola

Literatura: 1. Nehring-Gugulska M, Żukowska-Rubik M. Postępy Neonatologii; 2014; 2(21): 43-55. 2. Nehring-Gugulska M et al. Położna Nauka i Praktyka 2015; 1(29):34-8. 3. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie zaleceń żywieniowych dla kobiet w okresie laktacji. Standardy Medyczne Pediatria 2013;10:265-79. 4. Breastfeeding Medicine 2016; 11920:A74-5