Ryby w menu kobiety w ciąży. Jakie są dozwolone, a jakie nie?
Odżywianie kobiety w ciąży jest szczególnie ważne nie tylko dla jej dobrego samopoczucia, ale także prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór składników odżywczych, witamin czy minerałów bezpośrednio przyczynia się do zaburzeń w przebiegu ciąży i problemów zdrowotnych u dziecka po porodzie. W diecie przyszłej mamy powinny znaleźć się m.in. pełnowartościowe ryby. Dowiedz się, jakie gatunki wybrać.
Menu kobiety w ciąży powinno być bardzo urozmaicone i bogate w warzywa, owoce, nabiał, mięso i oleje. Ważnym elementem są także ryby. To świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, wapnia, jodu, fosforu, selenu, magnezu, a także witamin A i D. Spożywanie ryb niesie szereg pozytywnych korzyści dla zdrowia i życia człowieka, zwłaszcza na jego początkowym etapie, tzn. w życiu płodowym. Sprawdź, jakie produkty włączyć do swojej diety.
Jakie ryby dla kobiet w ciąży?
Jako kobieta w ciąży powinnaś zwracać szczególną uwagę na to, co jesz. W tym okresie należy unikać produktów niskiej jakości, małowartościowych, niewiadomego pochodzenia, po niedokładnej obróbce termicznej oraz o wątpliwej przydatności do spożycia. Spożycie takich posiłków może prowadzić do infekcji pokarmowych, a w konsekwencji zagrożenia życia, zarówno Twojego, jak i płodu .
Wśród ryb polecanych kobietom w ciąży wymienia się gatunki morskie, które pochodzą z Oceanu Atlantyckiego, Oceanu Spokojnego lub Morza Północnego. Z pewnością powinnaś unikać:
● drapieżnych gatunków, takich jak tuńczyk, rekin, miecznik lub marlin,
● ryb z miejsc zanieczyszczonych metalami ciężkimi, np. rtęcią, ołowiem i kadmem ,
● gatunków bałtyckich z uwagi na skażenie dioksynami i polichlorowanymi bifenylami .
Warto także zwrócić uwagę na jakość produktu, a tę można łatwo rozpoznać po oczach ryby – powinny być przezroczyste i wypukłe. Zrezygnuj z takiej, która ma mętne i szare gałki oczne .
Wśród gatunków ryb, które są odpowiednie dla kobiet w ciąży, wymienia się, makrelę i łososia .
Jak często należy jeść ryby?
Twój jadłospis w ciąży powinien być urozmaicony i mimo wielu korzyści nie powinnaś jeść ryb codziennie. Rekomenduje się serwowanie tłustych, morskich przysmaków dwa razy w tygodniu w porcji około 100-120 g. W ten sposób zapewnisz sobie odpowiednie spożycie kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają prawidłowy rozwój układu nerwowego płodu i wspierają procesy zapobiegające przedwczesnemu porodowi i niskiej masie urodzeniowej .
Jak należy przyrządzać ryby dla kobiety w ciąży?
Jako przyszła mama nie powinnaś spożywać surowych ryb w żadnej postaci. Również zabronione są wędzone ryby w ciąży, ze względu na ryzyko zakaźne i dużą zawartość soli .
Morskie przysmaki powinny być przyrządzone w zdrowy sposób, np. pieczone, gotowane, duszone lub przygotowywane na parze, ponieważ w ten sposób zachowują najwięcej wartości odżywczych, witamin i minerałów. Zrezygnuj ze smażenia produktów w dużej ilości tłuszczu, ponieważ nieduża ilość smażonych potraw nie wpływa pozytywnie na zdrowie .
Ryby powinny stanowić stały element diety kobiety w ciąży. To wspaniały sposób na to, żeby zadbać o prawidłowy rozwój płodu i dobre samopoczucie!
16. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/62643,produkty-niewskazane-w-czasie-ciazy
17. https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
18. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/lista/61926,ktore-ryby-sa-najzdrowsze
19. https://dietetycy.org.pl/jak-rozpoznac-swieza-rybe/
20. https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy
21. https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/73282,zasady-odzywiania-ciezarnych
22. https://podyplomie.pl/publish/system/articles/pdfarticles/000/013/132/original/12-18.pdf?1472456137
23. https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/119755,jak-powinna-sie-odzywiac-kobieta-w-ciazy