fotolia-72405777-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 1

Grillowana pierś z kurczaka, zupa krem z marchwi, buraki marynowane

Zupa krem z marchwi, 4 porcje

  • 1 porcja – 140 kcal
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 posiekana mała cebula (jeżeli używasz)*,
  • 4 łyżki ryżu,
  • 1/2 kg marchewki pokrojonej w talarki,
  • 4 szklanki wywaru z piersi kurczaka, chudy jogurt naturalny,
  • sól, pieprz

Jeżeli używasz cebuli*, zeszklij ją na oleju, dodaj marchewkę. Jeżeli nie, na oleju duś marchewkę przez 10 minut. Dodaj wypłukany ryż i duś kolejne 2 minuty. Wymieszaj i wlej do garnka z gorącym wywarem. Gotuj około pół godziny, aż marchewka będzie miękka. Po przestudzeniu zmiksuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj ponownie. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dolać więcej wody lub wywaru. Przypraw do smaku. Zupę możesz ozdobić kleksem z jogurtu.

Buraki marynowane, 4 porcje

  • 1 porcja – 190 kcal
  • 4 ugotowane do miękkości buraki,
  • 4 łyżki soku jabłkowego,
  • 1 małe kwaśne jabłko pokrojone w kostkę,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz

Buraki pokrój w kostkę, posyp solą i pieprzem, zalej sokiem z jabłek i olejem, wymieszaj dokładnie i zostaw na 2 godziny w lodówce, aby się zamarynowały. Przed podaniem dodaj jabłko pokrojone w kostkę. Wymieszaj.

Piersi kurczaka grillowane lub smażone na patelni teflonowej, 4 porcje

  • 1 porcja mięsa z ryżem – 390 kcal
  • 2 podwójne piersi z kurczaka,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól, dodaj pieprz, 200 g ryżu (przed gotowaniem)

Piersi z kurczaka posól, popieprz, nasmaruj olejem i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozbij mięso za pomocą wałka na grubość około 1 cm. Rozgrzej grill lub patelnię grillową (jeżeli takiej nie masz, możesz użyć patelni teflonowej, na której można smażyć bez tłuszczu). Grilluj lub usmaż kurczaka na mocnym ogniu, z każdej strony. Podawaj np. z ryżem. Napój lub woda mineralna niegazowana.