fotolia-95518212-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 11

Śniadanie:  owsianka z suszonymi owocami i musem jabłkowym

Wartość energetyczna:  460 kcal

 

 

II śniadanie: miseczka winogron

Wartość energetyczna: 350 kcal

 

 

Obiad: łagodne curry z dorsza z ziemniakami i mlekiem kokosowym, gotowana kukurydza, surówka z białej kapusty z jabłkiem i pomarańczą

 Wartość energetyczna: 813 kcal

Curry (na 2 osoby): Ugotuj 2 ziemniaki średniej wielkości. Około 300g dorsza umyj i pokrój w kostkę. Posiekaj pół cebuli, 1cm imbiru i gruby szczypior. W rondelku na małym ogniu, na łyżce oleju (np. rzepakowego) zeszklij cebulę, dorzuć posiekany imbir i łyżkę przyprawy curry oraz szczyptę papryki mielonej, możesz wycisnąć ząbek czosnku. Dorzuć rybę i 2 pokrojone i obrane pomidory. Zalej puszką mleka kokosowego (ok. 400ml), zagotuj i dodaj pokrojone ziemniaki.  Gotuj około 10 minut na średnim ogniu bez przykrycia mieszając 1-2 razy w trakcie. Na koniec dodaj posiekany szczypior i sok z połówki limonki. Podawaj z ryżem, gotowaną kukurydzą (pół kolby) i surówką.

Surówka (na 2 os): 100g białej kapusty, jabłko, pół pomarańczy, łyżka oleju słonecznikowego. Posiekaj kapustę, jabłko i pomarańczę (trzeba ją obrać z białych błonek), wymieszaj z olejem, dopraw odrobiną pieprzu i soli ew. soku z cytryny.

 

Podwieczorek:  muffinek z owocami suszonymi (np. żurawiną)

Wartość energetyczna:  60 kcal

 

Kolacja:  sałatka makaronowa z roszponką, pomidorkami koktajlowymi i awokado z dodatkiem prażonych orzechów i sokiem z limonki posypana parmezanem

Wartość energetyczna: 476 kcal

 

—–

Opracowała Małgorzata Jackowska