Śniadanie: naleśniki z dodatkiem amarantusa, z dżemem 100%, jogurt naturalny, truskawki
Wartość energetyczna: 565 kcal
II śniadanie: kanapki z kurczakiem (kurczak, ser żółty, papryka, ogórek, dobry keczup, sałata), szklanka soku owocowego wyciskanego
Wartość energetyczna: 880 kcal
Obiad: pieczony łosoś z pastą z ziół i oliwy, fasolka szparagowa gotowana, ziemniaki z wody posypane koperkiem, sałatka z papryki
Wartość energetyczna: 661 kcal
Około 150g łososia umyj i osusz. Przygotuj pastę: garść ziół np. bazylii, oregano i tymianku, łyżka oliwy z oliwek plus pół ząbka czosnku zmiksuj razem, dodaj kilka kropli soku z cytryny i pół szczypty soli. Natrzyj łososia pastą i zawiń luźno w pakiecik folii aluminiowej. Zrób dziurkę widelcem i włóż do nagrzanego na 160®C piekarnika na około 20 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami (3-4 sztuki średnie), gotowaną fasolką szparagową (około 100g) i miseczką sałatki paprykowej (po pół papryki żółtej, zielonej i czerwonej pokrojone w kostkę z dodatkiem oleju z pestek winogron i octu balsamicznego).
Podwieczorek: sałatka tropikalna: ananas, melon, banan, winogrona, nektarynka, rodzynki
Wartość energetyczna: 505 kcal
Kolacja: ratatuj (gulasz z cukinii, bakłażana, pomidorów, cebuli) z dodatkiem sera (np. mozarella) z pieczywem
Wartość energetyczna: 710 kcal
—–
Opracowała Małgorzata Jackowska