fotolia-43832756-subscription-monthly-m-1.jpg

Jadłospis nr 16

Śniadanie:  jajka na miękko, bułka wieloziarnista, kawałek wędliny, sałatka pomidorowa z bazylią, miseczka wiśni lub czereśni

Wartość energetyczna: 600 kcal

 

II śniadanie: ciasteczka owsiane z migdałami, kubeczek jogurtu lub kefiru

Wartość energetyczna: 350 kcal

 

Obiad: zupa pomidorowa z ryżem, szpinakowe kopytka i surówka z kapusty pekińskiej z kiełkami i rzodkiewką             

Wartość energetyczna: 569 kcal

Zupa (3-4 osoby): ugotuj domowy wywar na zupę (np. udko kurczaka + 3 marchewki + 2 pietruszki + pół selera i por + 2 listki laurowe i 3 kulki ziela angielskiego + duża szczypta lubczyku, zalane wodą  i gotowane na małym ogniu przez 2-3h) dodaj 250 ml przecieru pomidorowego i zagotuj. Podawaj z ryżem (zamiennie kasza jaglana lub drobny makaron), można dodać łyżeczkę jogurtowej śmietany.

Kopytka (na ok. 5 osób): 4-5 ziemniaków ugotowanych i wystudzonych, 2-3 jajka, około 2 szklanki mąki pszennej, szklanka rozmrożonego i odsączonego szpinaku – wszystko razem trzeba dobrze wymieszać a najlepiej zmielić. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Ciasto formuj w wałki, okrajaj kluski i gotuj w osolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię i jeszcze 2-3 minuty.

Surówka: 1/3 średniej wielkości kapusty pekińskiej, garść grubych kiełków (np. fasoli mung lub słonecznika) i 2 rzodkiewki drobno posiekane. Posiekaj składniki i wymieszaj w misce, dodaj dużą łyżkę jogurtu i pół wyciśniętego ząbka czosnku. 

 

Podwieczorek:  jabłka i kawałek żółtego sera dobrej jakości np. cheddara

Wartość energetyczna: 200 kcal

 

Kolacja:  ciepłe kanapki zawijane z tortilli (pieczone mięso, sałata, świeże warzywa, odrobina majonezu)

Wartość energetyczna: 465 kcal

 

—–

Opracowała Małgorzata Jackowska