Śniadanie: kasza jaglana z bananem i prażonymi pestkami dyni
Wartość energetyczna: 420 kcal
II śniadanie: sałatka owocowa (np.: pół kiwi, pół banana, pół gruszki, jabłko, ćwiartka melona, pół pomarańczy – pokrojone i wymieszane)
Wartość energetyczna: 590 kcal
Obiad: pieczone roladki ze schabu z pieczarkami, ziemniaki pure z oliwą i czosnkiem, sałaty mieszane z papryką, ogórkiem i sosem musztardowym
Wartość energetyczna: 700 kcal
2 cienkie kotlety schabowe (ok. 1 cm) rozbij cienko, posmaruj kilkoma kroplami oleju rzepakowego, połóż plasterek sera mozarella, dopraw słodką papryką i oregano. Zawiń serem do środka a następnie owiń ciasno folią aluminiową i włóż do naczynia żaroodpornego. Piecz około 25 minut w 180®C. Podawaj z sosem pieczarkowym.
W międzyczasie przygotuj sos: 3 pieczarki obierz i pokrój bardzo drobno, wrzuć na patelnię do smażenia bez tłuszczu i dodaj ¼ szklanki wody oraz kilka igiełek rozmarynu i łyżeczkę masła. Duś na małym ogniu pod przykrywką około 10 minut mieszając i ewentualnie dolewając trochę wody. Na koniec dodaj kilka kropli soku z cytryny i małą szczyptę soli i pieprzu. Ugotuj 3-4 ziemniaki, dodaj kilka kropli oliwy z oliwek i pół ząbka czosnku i rozgnieć na puree. W misce wymieszaj około 100g mieszanki sałat z ćwiartką zielonego ogórka i połową papryki, dodaj sos musztardowy winegret z: łyżki oleju rzepakowego, łyżeczki octu balsamicznego i łyżeczki musztardy.
Podwieczorek: surowe warzywa np. marchewka, papryka, ogórek zielony itp. z serkiem twarogowym naturalnym lub ziołowym, żytni chleb na zakwasie
Wartość energetyczna: 520 kcal
Kolacja: grzanki z pomidorami z dodatkiem suszonych pomidorów i mozarelli (bruschetta) z odrobiną oliwy, rukola
Wartość energetyczna: 485 kcal
—–
Opracowała Małgorzata Jackowska