fotolia-43832756-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 2

Zupa pomidorowa, mintaj zapiekany, jabłka duszone

Zupa pomidorowa z makaronem, zabielona mlekiem, 4 porcje

  • 1 porcja zupy z makaronem – 180 kcal
  • 4 szklanki wywaru z cielęciny, jednej marchewki i jednej pietruszki,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • do zabielenia – 8 łyżek chudego mleka,
  • sól,
  • 160 g makaronu (przed gotowaniem)

Do gorącego wywaru dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dobrze i zagotuj. Przypraw do smaku. Na talerzu dodaj do zupy makaron i zabiel 2 łyżkami mleka.

Mintaj zapiekany z cukiniami i pomidorami, 4 porcje

  • 1 porcja ryby z ziemniakami – 380 kcal
  • 4 filety z mintaja,
  • 1 średniej wielkości cukinia pokrojona w cienkie talarki,
  • puszka pomidorów bez skórki,
  • 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
  • sól, pieprz

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, na dnie ułóż rybę, posyp ją pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki. Cukinię podduś z pomidorami na teflonowej patelni. Rybę przykryj cukinią z pomidorami, lekko posól i dodaj pieprzu. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawaj np. z ziemniakami.

Jabłka duszone z konfiturą z żurawin, 4 porcje

  • 1 porcja – 130 kcal
  • 4 duże jabłka,
  • 4 łyżeczki konfitury z żurawin,
  • cukier do smaku

Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, w ich miejsce włóż po 1 łyżeczce konfitury z żurawin. Do garnka z szerokim i grubym dnem wlej trochę wrzącej wody, ułóż jabłka i duś pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodaj niewielką ilość cukru do smaku. Napój lub woda mineralna niegazowana