Zupa pomidorowa, mintaj zapiekany, jabłka duszone
Zupa pomidorowa z makaronem, zabielona mlekiem, 4 porcje
- 1 porcja zupy z makaronem – 180 kcal
- 4 szklanki wywaru z cielęciny, jednej marchewki i jednej pietruszki,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- do zabielenia – 8 łyżek chudego mleka,
- sól,
- 160 g makaronu (przed gotowaniem)
Do gorącego wywaru dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj dobrze i zagotuj. Przypraw do smaku. Na talerzu dodaj do zupy makaron i zabiel 2 łyżkami mleka.
Mintaj zapiekany z cukiniami i pomidorami, 4 porcje
- 1 porcja ryby z ziemniakami – 380 kcal
- 4 filety z mintaja,
- 1 średniej wielkości cukinia pokrojona w cienkie talarki,
- puszka pomidorów bez skórki,
- 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do wysmarowania naczynia żaroodpornego,
- sól, pieprz
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, na dnie ułóż rybę, posyp ją pieprzem, solą i posiekaną natką pietruszki. Cukinię podduś z pomidorami na teflonowej patelni. Rybę przykryj cukinią z pomidorami, lekko posól i dodaj pieprzu. Wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podawaj np. z ziemniakami.
Jabłka duszone z konfiturą z żurawin, 4 porcje
- 1 porcja – 130 kcal
- 4 duże jabłka,
- 4 łyżeczki konfitury z żurawin,
- cukier do smaku
Wydrąż gniazda nasienne z jabłek, w ich miejsce włóż po 1 łyżeczce konfitury z żurawin. Do garnka z szerokim i grubym dnem wlej trochę wrzącej wody, ułóż jabłka i duś pod przykryciem na małym ogniu aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodaj niewielką ilość cukru do smaku. Napój lub woda mineralna niegazowana