Zupa z dyni, polędwiczki wieprzowe, marchewka tarta
Zupa z dyni z groszkiem ptysiowym, 4 porcje
- 1 porcja – 190 kcal
- 4 szklanki wywaru z piersi kurczaka lub wody,
- 1/2 kg dyni, puszka pomidorów bez skórki, cebula (jeżeli używasz)*,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- chudy jogurt naturalny,
- 8 łyżek groszku ptysiowgo,
- sól
Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką, a miąższ pokrój na kawałki. Posiekaną cebulę (jeżeli używasz)* zeszklij w rondlu na oliwie, dodaj dynię, rozdrobnione pomidory, wywar. Duś pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania się dyni. Przypraw do smaku. Podawaj z kleksem z jogurtu bądź odrobiną mleka i z groszkiem ptysiowym.
Polędwiczki wieprzowe pieczone z jabłkiem w folii aluminiowej, 4 porcje
- 1 porcja mięsa z ziemniakami – 420 kcal
- 2 duże polędwiczki wieprzowe,
- 1 jabłko pokrojone w cienkie ósemki, 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do nasmarowania polędwiczek,
- sól, pieprz
Polędwiczki posól, dodaj pieprz, nasmaruj olejem i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie bardzo lekko utłucz mięso wałkiem. W każdej polędwiczce zrób ukośne nacięcia (kieszonki) i w każde nacięcie włóż ósemkę jabłka. Każdą polędwiczkę zawiń oddzielnie w folię aluminiową, połóż na blaszce w piekarniku i piecz, aż mięso będzie miękkie. Pokrój polędwiczki na plastry, tak, aby przy każdej porcji było upieczone jabłko. Podawaj np. z ziemniakami.
Marchewka tarta, skropiona oliwą z oliwek, 4 porcje
- 4 marchewki,
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
1 porcja – 90 kcal
W czasie, kiedy piecze się mięso, zetrzyj marchewki na drobnej tarce, dodaj oliwę z oliwek i wymieszaj.
Napój lub woda mineralna niegazowana.