Rosół, zrazy z wołowiny, buraki duszone z jabłkami
Chudy rosół z makaronem, 4 porcje
- 1 porcja zupy z makaronem – 210 kcal
- Pół piersi z kurczaka (bez skóry),
- 4 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 cebula (jeżeli używasz)*,
- 200 g makaronu (przed got.)
Pierś z kurczaka i cebulę zalej zimną wodą – gotuj je razem około pół godziny, dodaj marchewkę, pietruszkę i dalej gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku. Z ugotowanego rosołu wyjmij mięso, marchewkę i pietruszkę, pokrój je w kostkę i dodaj na talerzu do każdej porcji zupy. Dodaj do zupy makaron.
Zrazy z wołowiny, 4 porcje
- 1 porcja zrazów z kaszą – 420 kcal
- 4 grube plastry wołowiny na zrazy, 160 g kaszy gryczanej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 2 pokrojone w krążki cebule (jeżeli używasz)*,
- 1 pokrojona w talarki marchewka,
- sól, pieprz
Mięso zbij tłuczkiem na cienkie plastry, posól i dodaj pieprzu. W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i na rozgrzany wkładaj plastry mięsa. Po chwili przekręć mięso na drugą stronę. Dodaj cebulę, marchewkę, podlej niewielką ilością wody i duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj np. z kaszą gryczaną.
Buraki duszone z jabłkami, 4 porcje
- 1 porcja – 140 kcal
- 4 starte na drobnej tarce ugotowane do miękkości buraki,
- 2 starte na grubej tarce jabłka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- sól
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i włóż starte jabłka, duś, aż jabłka będą miękkie. Dodaj starte buraki i duś jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Napój lub woda mineralna niegazowana