fotolia-73698956-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 4

Rosół, zrazy z wołowiny, buraki duszone z jabłkami

Chudy rosół z makaronem, 4 porcje

  • 1 porcja zupy z makaronem – 210 kcal
  • Pół piersi z kurczaka (bez skóry),
  • 4 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 cebula (jeżeli używasz)*,
  • 200 g makaronu (przed got.)

Pierś z kurczaka i cebulę zalej zimną wodą – gotuj je razem około pół godziny, dodaj marchewkę, pietruszkę i dalej gotuj, aż warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku. Z ugotowanego rosołu wyjmij mięso, marchewkę i pietruszkę, pokrój je w kostkę i dodaj na talerzu do każdej porcji zupy. Dodaj do zupy makaron.

Zrazy z wołowiny, 4 porcje

  • 1 porcja zrazów z kaszą – 420 kcal
  • 4 grube plastry wołowiny na zrazy, 160 g kaszy gryczanej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 2 pokrojone w krążki cebule (jeżeli używasz)*,
  • 1 pokrojona w talarki marchewka,
  • sól, pieprz

Mięso zbij tłuczkiem na cienkie plastry, posól i dodaj pieprzu. W garnku z szerokim dnem rozgrzej olej i na rozgrzany wkładaj plastry mięsa. Po chwili przekręć mięso na drugą stronę. Dodaj cebulę, marchewkę, podlej niewielką ilością wody i duś, aż mięso będzie miękkie. Podawaj np. z kaszą gryczaną.

Buraki duszone z jabłkami, 4 porcje

  • 1 porcja – 140 kcal
  • 4 starte na drobnej tarce ugotowane do miękkości buraki,
  • 2 starte na grubej tarce jabłka,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • sól

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i włóż starte jabłka, duś, aż jabłka będą miękkie. Dodaj starte buraki i duś jeszcze kilka minut, cały czas mieszając. Napój lub woda mineralna niegazowana