Krupnik, łosoś pieczony, marchewka tarta z jabłkiem
Krupnik
- 4 porcje 1 porcja – 160 kcal
- 400 g cielęciny,
- pokrojone w kostkę następujące warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 małe ziemniaki, 1 cebula (jeżeli używasz)*,
- 2 łyżki kaszy jęczmiennej oraz mleko i mąka do zabielenia zupy
Mięso i cebulę zalej zimną wodą i gotuj około 45 minut, dodaj opłukaną kaszę, marchewkę i pietruszkę i gotuj dalsze 15 minut, dodaj ziemniaki, gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku. Wyjmij mięso z zupy. Zrób zawiesinę mąki z mlekiem i wlej do gotującej się zupy, pogotuj chwilę cały czas mieszając.
Łosoś pieczony w folii, 4 porcje
- 1 porcja ryby z ziemniakami – 450 kcal
- 4 filety z łososia,
- 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do natarcia ryby,
- sól, pieprz
Każdy filet posól, natrzyj olejem i odstaw w piekarniku. Piecz około pół godziny. Podawaj np. z ziemniakami.
Marchewka tarta z jabłkiem, 4 porcje
- 1 porcja – 100 kcal
- 4 marchewki,
- 2 jabłka,
- 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego
W czasie, kiedy piecze się łosoś, zetrzyj marchewki i jabłka na drobnej tarce, dodaj jogurt i wymieszaj. Napój lub woda mineralna niegazowana