fotolia-81188410-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 5

Krupnik, łosoś pieczony, marchewka tarta z jabłkiem

Krupnik

  • 4 porcje 1 porcja – 160 kcal
  • 400 g cielęciny,
  • pokrojone w kostkę następujące warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, 4 małe ziemniaki, 1 cebula (jeżeli używasz)*,
  • 2 łyżki kaszy jęczmiennej oraz mleko i mąka do zabielenia zupy

Mięso i cebulę zalej zimną wodą i gotuj około 45 minut, dodaj opłukaną kaszę, marchewkę i pietruszkę i gotuj dalsze 15 minut, dodaj ziemniaki, gotuj aż wszystkie warzywa będą miękkie. Przypraw do smaku. Wyjmij mięso z zupy. Zrób zawiesinę mąki z mlekiem i wlej do gotującej się zupy, pogotuj chwilę cały czas mieszając.

Łosoś pieczony w folii, 4 porcje

  • 1 porcja ryby z ziemniakami – 450 kcal
  • 4 filety z łososia,
  • 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do natarcia ryby,
  • sól, pieprz

Każdy filet posól, natrzyj olejem i odstaw w piekarniku. Piecz około pół godziny. Podawaj np. z ziemniakami.

Marchewka tarta z jabłkiem, 4 porcje

  • 1 porcja – 100 kcal
  • 4 marchewki,
  • 2 jabłka,
  • 2 łyżki chudego jogurtu naturalnego

W czasie, kiedy piecze się łosoś, zetrzyj marchewki i jabłka na drobnej tarce, dodaj jogurt i wymieszaj. Napój lub woda mineralna niegazowana