Zupa jarzynowa, piersi indyka gotowane, pieczone jabłka
Zupa jarzynowa krem z grzankami, 4 porcje
- 1 porcja zupy z grzankami – 230 kcal
- 4 szklanki wywaru z piersi indyka lub wody,
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 1 mała cebula posiekana (jeżeli używasz)*,
- pokrojone w talarki następujące warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół szklanki cukinii bez skóry, pół szklanki kabaczka bez skóry,
- sól,
- chudy jogurt naturalny,
- grzanki z 1 kromki chleba
Jeżeli używasz cebuli*, zeszklij ją na oliwie (w garnku z grubym dnem), dodaj warzywa. Jeżeli nie używasz cebuli, na oliwie podduś warzywa przez 10 minut. Całość zalej wywarem, posól i gotuj około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Po przestudzeniu zmiksuj. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dolać więcej wody lub wywaru. Przypraw do smaku. Na talerzu dodaj 1 łyżkę jogurtu i posyp grzankami.
Piersi indyka gotowane na parze, 4 porcje
- 1 porcja mięsa z ryżem – 370 kcal
- 4 sznycle z piersi z indyka,
- 200 g ryżu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sznycle z indyka posól, posyp pieprzem, nasmaruj olejem i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozbij je dobrze tłuczkiem i gotuj na parze, aż będą miękkie. Podawaj np. z ryżem.
Pieczone jabłka, 4 porcje
- 1 porcja – 120 kcal
- 4 duże jabłka, cukier do smaku
Jabłka posyp niewielką ilością cukru, zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż będą miękkie. Napój lub woda mineralna niegazowana