fotolia-61702637-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 6

Zupa jarzynowa, piersi indyka gotowane, pieczone jabłka

Zupa jarzynowa krem z grzankami, 4 porcje

  • 1 porcja zupy z grzankami – 230 kcal
  • 4 szklanki wywaru z piersi indyka lub wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 1 mała cebula posiekana (jeżeli używasz)*,
  • pokrojone w talarki następujące warzywa: 2 marchewki, 1 pietruszka, pół szklanki cukinii bez skóry, pół szklanki kabaczka bez skóry,
  • sól,
  • chudy jogurt naturalny,
  • grzanki z 1 kromki chleba

Jeżeli używasz cebuli*, zeszklij ją na oliwie (w garnku z grubym dnem), dodaj warzywa. Jeżeli nie używasz cebuli, na oliwie podduś warzywa przez 10 minut. Całość zalej wywarem, posól i gotuj około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Po przestudzeniu zmiksuj. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dolać więcej wody lub wywaru. Przypraw do smaku. Na talerzu dodaj 1 łyżkę jogurtu i posyp grzankami.

Piersi indyka gotowane na parze, 4 porcje

  • 1 porcja mięsa z ryżem – 370 kcal
  • 4 sznycle z piersi z indyka,
  • 200 g ryżu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sznycle z indyka posól, posyp pieprzem, nasmaruj olejem i wstaw do lodówki na godzinę. Następnie rozbij je dobrze tłuczkiem i gotuj na parze, aż będą miękkie. Podawaj np. z ryżem.

Pieczone jabłka, 4 porcje

  • 1 porcja – 120 kcal
  • 4 duże jabłka, cukier do smaku

Jabłka posyp niewielką ilością cukru, zawiń w folię aluminiową, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż będą miękkie. Napój lub woda mineralna niegazowana