Zupa jabłkowa, potrawka z cielęciny, cukinia pieczona
Zupa jabłkowa z makaronem, 4 porcje
- 1 porcja zupy z makaronem – 260 kcal
- 1 kg jabłek,
- 4 łyżeczki cukru,
- 160 g makaronu (przed gotowaniem)
Jabłka obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Zalej w garnku wodą, dodaj cukier do smaku i gotuj, aż będą dobrze rozgotowane. Na talerz wyłóż makaron i wlej zupę.
Potrawka z cielęciny, 4 porcje
- 1 porcja potrawki z kaszą – 370 kcal
- 600 g chudej cielęciny,
- 160 g kaszy jęczmiennej perłowej (przed gotowaniem),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- 4 łyżki mleka,
- 4 łyżeczki mąki,
- sól, pieprz
W małej ilości wody z dodatkiem oleju ugotuj cielęcinę i warzywa. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z wywaru, pokrój w kostkę i włóż do garnka. Zalej niewielką ilością wywaru. Przygotuj zawiesinę z mąki i mleka, wlej do potrawki i zagotuj, mieszając. Podawaj np. z kaszą jęczmienną perłową.
Cukinia pieczona w piekarniku, 4 porcje
wartość kaloryczna 1 porcji – 60 kcal
- 1 mała cukinia,
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
- Sól
Cukinię umyj i pokrój razem ze skórą w grube plastry. Posól każdy plaster. Do naczynia żaroodpornego wlej olej i ułóż cukinię. Każdą stronę plastra cukinii zanurz w oleju. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cukinia będzie miękka. Napój lub woda mineralna niegazowana.