fotolia-83892511-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 8

Barszcz czerwony z warzywami, zakwaszany jogurtem, 4 porcje

  • 1 porcja – 130 kcal
  • 4 szklanki wywaru z piersi kurczaka lub wody,
  • pokrojone w kostkę następujące warzywa: 4 małe buraki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 4 małe ziemniaki, pokrojona w ósemki mała cebula*,
  • pokrojone w ćwiartki i obrane z gniazd nasiennych 2 kwaśne jabłka,
  • 4 łyżki chudego jogurtu naturalnego

Do gorącego wywaru wrzuć buraki, gotuj, aż będą prawie miękkie, dodaj marchewkę, pietruszkę, gotuj dalsze 15 minut, dodaj ziemniaki, gotuj, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dodaj jabłka i gotuj kolejne 5 minut. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta możesz dolać więcej wody lub wywaru. Przypraw do smaku. Na talerzu dodaj 1 łyżkę jogurtu.

Schab środkowy pieczony w rękawie foliowym, 4 porcje

  • 1 porcja schabu z ziemniakami – 380 kcal
  • 600 g chudego schabu środkowego,
  • 800 g (8 średnich sztuk) ziemniaków,
  • Sól

Schab posól i wstaw na noc do lodówki. Następnie włóż go do rękawa foliowego i piecz w piekarniku, aż będzie miękki. Pokrój na plastry. Podawaj np. z ziemniakami.

Dynia duszona z jabłkami, 4 porcje

  • 1 porcja – 170 kcal
  • 1/2 kg dyni,
  • 2 jabłka,
  • 8 łyżeczek oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek,
  • 4 łyżeczki cukru

Dynię obierz, usuń pestki wraz z miękką otoczką, a miąższ pokrój na kawałki. Jabłka obierz, pokrój na ćwiartki, oczyść z gniazd nasiennych. W garnku zagotuj niewielką ilość wody (tyle, żeby tylko przykrywała dno) i włóż dynię, polej olejem, pogotuj chwilę i dodaj jabłka. Duś, aż dynia i jabłka będą miękkie. Uważaj, żeby potrawa nie przypaliła się. W razie potrzeby dolej trochę wody i mieszaj często. Napój lub woda mineralna niegazowana.