Śniadanie: jogurt naturalny z musli z dodatkiem jagód goji i pistacjami, borówki amerykańskie, szklanka soku np. pomarańczowego
Wartość energetyczna: ok. 610 kcal
II śniadanie: kanapki z wędliną i kiełkami słonecznika
Wartość energetyczna: ok. 260 kcal
Obiad: spaghetti z sosem bolońskim z dodatkiem soczewicy, sałatka z pomidorów i awokado z bazylią
Ugotuj Al dente około 80g makaronu spaghetti. Na teflonowej patelni podsmaż 100g mięsa mielonego (np. wieprzowego), dodaj posiekaną ćwiartkę cebuli lub kilka centymetrów pora i pół ząbka czosnku. Dopraw pieprzem i oregano, wlej szklankę (ok. 150ml) przecieru pomidorowego. Zamieszaj i dodaj szklankę przecieru z pomidorów oraz dwie łyżki soczewicy, a następnie duś około 20 minut.
Dużego pomidora pokrój w kostkę, dodaj 1/3 awokado, łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę soli oraz 2 porwane listki bazylii.
Wartość energetyczna: 860 kcal
Podwieczorek: koktajl owocowy z mlekiem owsianym (banan + kilka truskawek + szklanka mleka)
Wartość energetyczna: ok. 420 kcal
Kolacja: kanapki z pastą z białej fasoli z majerankiem i natką pietruszki, papryka żółta i czerwona
Wartość energetyczna: ok. 365 kcal
—–
Opracowała Małgorzata Jackowska