Porcja dla 1 osoby dorosłej
Składniki
- 80-100g makaronu (np. spaghetti)
- Ok 80g łososia (filet) lub 3-4 plasterki łososia wędzonego
- •Szklanka zielonych warzyw np. zielony groszek, bób, brokuły, fasolka szparagowa, szpinak (możesz skorzystać z mrożonych)
- ½ niedużej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Pesto
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka twardego żółtego sera (np. parmezanu) lub 1/3 awokado (w wersji bez mleka krowiego)
- 1 garść świeżej bazylii lub innych liści (np. rukoli, natki pietruszki, szpinaku)
- Pół szczypty soli i pieprzu
- 1 suszony pomidor (z zalewy lub suchy)
- 1 łyżka orzechów lub nasion (słonecznik, pestki dyni, orzechy nerkowca, lub inne)
- Łyżeczka ziół prowansalskich
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie
Zagotuj w garnku wodę na makaron.
Posiekaj drobno cebulę i czosnek. Jeśli używasz świeżych warzyw to umyj je pod bieżącą wodą i pokrój na nieduże kawałki (na jeden kęs).
Na patelni podgrzej 1 łyżkę oliwy i wrzuć cebulę i czosnek. Podsmaż na małym ogniu przez 1-2 minuty, żeby się zeszkliły, a następnie dorzuć pozostałe warzywa i zioła prowansalskie oraz dolej na patelnię szklankę wody. Przykryj przykrywką i duś na średnim ogniu około 10 – 15 minut, aż warzywa się ugotują i zmiękną.
Pokrój łososia w mniejsze kawałki. Jeśli używasz świeżego łososia to dorzuć go teraz do warzyw, żeby udusił się razem z nimi.
Wrzuć makaron do gotowania i zamieszaj. Powinien być gotowy mniej więcej w tym momencie co sos.
Przygotuj pesto: umyj liście, wrzuć je do naczynia blendera, dodaj pozostałe składniki pesto i zmiksuj wszystko razem na jednolitą masę. Jeśli jest za gęste, dodaj jeszcze trochę oliwy lub nieco wody.
Dodaj 1-2 łyżki pesto na patelnię (resztę możesz zachować na później i wykorzystać np. do kanapek), zdejmij przykrywkę z patelni i wszystko wymieszaj. Jeśli używasz wędzonego łososia to dodaj go teraz do sosu. Duś jeszcze około 5-7 minut, żeby sos nieco odparował (jeśli jest go dużo to możesz zwiększyć nieco ogień). Mieszaj w międzyczasie. Na koniec dodaj sok z cytryny i jeszcze raz wszystko zamieszaj.
Wymieszaj makaron z sosem z patelni i podawaj ze świeżymi warzywami lub miską mieszanki sałat z sosem winegret.
Wersja dla dziecka
Jeśli chcesz podzielić się posiłkiem z niemowlakiem lub małym dzieckiem to użyj o połowę więcej składników niż podałam w przepisie. Do porcji dania dla niemowlaka nie dodawaj soli w czasie przygotowywania posiłku. Swoją porcję możesz odrobinę posolić na talerzu, jeśli potrzebujesz. Porcji dla niemowlaka nie sól (dodatek suszonego pomidora i sera już nadadzą daniu nieco słonego smaku, to wystarczy dla malucha). Porcję dla niemowlaka możesz nieco rozgnieść widelcem albo podać do samodzielnego jedzenia rączkami.