Pęczak z warzywami, miętą i kurczakiem

Pęczak z warzywami, miętą i kurczakiem

Rozgrzewająca kolacja dla mamy i dziecka

(2 dorosłe porcje)


Składniki:

• 100g kaszy pęczak (lub innej grubej kaszy)

• 1 garść świeżej mięty

• 200g mięsa z piersi kurczaka

• 1 szklanka różyczek brokuła (może być mrożony)

• 1 mała marchewka

• ½ cebuli

• 2 ząbki czosnku

• oliwa z oliwek

• szczypta słodkiej papryki

• szczypta pieprzu

• szczypta rozmarynu (świeżego lub suszonego)

• ½ cytryny

• odrobina soli lub sosu sojowego do Twojej porcji

• 1 łyżka nasion słonecznika lub dyni (lub orzechów włoskich)


Przygotowanie:

Przepłucz kaszę na sitku pod bieżącą wodą i wrzuć do garnka. Dodaj wodę, tak żeby było jej ok 2cm ponad powierzchnię kaszy. Wstaw do gotowania na średnim ogniu i mieszaj w międzyczasie.

Na oddzielnej desce pokrój w paski kurczaka i wrzuć do miski. Dodaj 2 łyżki oliwy i przyprawy (oprócz mięty), zamieszaj i odstaw na czas szykowania warzyw.

Umyj miętę, marchewkę i brokuły (jeśli używasz świeżego), obierz cebulę i czosnek. Marchewkę posiekaj drobno w paski lub zetrzyj na grubej tarce. Posiekaj drobno czosnek i cebulę, brokuły pokrój na mniejsze kawałki.

Postaw patelnię na ogniu (musi się na niej zmieścić kurczak i warzywa) i jak tylko patelnia się nagrzeje, to wrzuć na nią kurczaka razem z oliwą, w której się dusił. Podsmaż kurczaka 2 minuty, tak żeby ściął się z każdej strony. Dorzuć cebulę i czosnek i dodaj ¼ szklankę wody. Wszystko razem podduś na niedużym ogniu aż woda całkiem odparuje. Mieszaj w międzyczasie (pamiętaj też o mieszaniu kaszy, a jeśli cała woda się wchłonie zanim kasza jest miękka to dolej jeszcze trochę).

Teraz dorzuć na patelnię warzywa: marchewkę i brokuły i dolej szklankę wody. Całość możesz jeszcze odrobinę dosolić (chyba, że gotujesz też dla niemowlaka wtedy sól dodaj już na talerzu). Wszystko razem duś około 20-25 minut, najlepiej pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.

Wrzuć nasiona na małą patelnię i podpraż kilka minut ruszając patelnią, aż zaczną pachnieć. Posiekaj lub dorzuć w całości (a jeśli podajesz posiłek niemowlakowi to zmiel lub rozbij je w moździerzu).

Do gotowego sosu dorzuć kaszę i wszystko wymieszaj. Posiekaj miętę i dosyp do kaszy a następnie zamieszaj (lub posyp już na talerzach). Posyp na talerzu podprażonymi nasionami (lub orzechami).

Podawaj ze świeżą sałatą albo surówką. Możesz też podać dodatkowo pokruszony ser feta albo parmezan (lub inny twardy ser).

Jeśli potrzebujesz wersji bez mięsa to zamiast piersi z kurczaka użyj naturalnego tofu. Możesz użyć innych sezonowych warzyw, np. zielonego groszku, cukinii, papryki, pomidorów albo dyni.

W wersji dla niemowlaka lub małego dziecka możesz użyć tych samych składników, nie używaj tylko soli (lub sosu sojowego) i dostosuj konsystencję posiłku do formy, w której podajesz maluchowi posiłek (ale jeśli Twój maluch dostaje już tak złożone danie to zapewne jest dość duży, żeby zjeść go w formie podobnej do dorosłego posiłku).


Dieta matki karmiącej ma być przyjemnością.