salatka-z-ciecierzyca.jpeg

Sałatka z jajkiem i ciecierzycą

Taka sałatka sprawdzi się jako lekki lunch lub przekąska w ciągu dnia. Jest też dobrym pomysłem, jeśli potrzebujesz przepisu na lekkie danie, bogate w składniki odżywcze – kwas foliowy, przeciwutleniacze, cholinę. Danie ma niski ładunek glikemiczny, jest dobrym źródłem białka (jajka i ciecierzyca) i błonnika.

Szybka sałatka z jajkiem i ciecierzycą

1 dorosła porcje

Czas przygotowania około 10 minut

Składniki:

• 1 jajko ugotowane na twardo

• 1 pomidor (lub garść pomidorków koktajlowych)

• ½ papryki czerwonej

• ½ papryki żółtej

• 1 suszony pomidor

• 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z zalewy (z puszki lub słoika)

• 2 garści mieszanki sałat (np. rzymska, rukola, roszponka, świeży szpinak)

• 1 łyżeczka nasion słonecznika lub dyni (lub dowolnych orzechów)

• 2 łyżeczki oliwy z oliwek (lub oleju z pestek dyni)

• 1 łyżeczka musztardy

• 1 łyżeczka octu balsamicznego lub jabłkowego lub soku z cytryny

• szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Umyj warzywa i pokrój je w kostkę, sałatę umyj i osusz (chyba, że używać gotowej mieszanki sałat, już umytych).

Do miski wlej 2 łyżki oliwy, dodaj musztardę i ocet oraz po szczypcie soli i pieprzu. Wymieszaj dokładnie sos (powstanie winegret). Wrzuć do miski warzywa i sałaty.

Posiekaj drobno suszonego pomidora, jajko pokrój w kostkę. Dorzuć jajko, suszonego pomidora i ciecierzycę do miski z warzywami.

Postaw patelnię na ogniu i wrzuć na nią nasiona słonecznika lub dyni (albo pomieszaj oba rodzaje). Poczekaj pół minuty, aż zaczną się prażyć, zamieszaj i podpraż jeszcze około pół minuty aż się lekko zarumienią. Zgaś ogień.

Wymieszaj sałatkę wygarniając sos od spodu, żeby całość pokryła się sosem winegret. Posyp sałatkę prażonymi nasionami. Podawaj z pieczywem np. razowym chlebem albo bułką grahamką. Możesz dodatkowo posypać sałatkę startym na tarce twardym serem np. parmezanem lub cheddarem.

Dodatkowe wskazówki:

Jeśli chcesz przygotować przy okazji posiłek dla dziecka to zaproponuj mu pokrojone w paski warzywa (pomidor, papryka), ugotowane na twardo jajko i ciecierzycę (możesz ją lekko rozgnieść widelcem jeśli Twoje dziecko nie ma jeszcze wprawy w samodzielnym jedzeniu) i kawałek pieczywa. Możesz tez zmiksować jajko na twardo z pomidorem i papryką i podać jako pastę a dodatkowo zaproponować dziecku kawałek pieczywa do samodzielnego jedzenia. Nie dodawaj soli do posiłku dla niemowlaka.