wiosenna-szakszuka-z-warzywami.jpeg

Wiosenna szakszuka z warzywami

Czas przygotowania około 20 minut

2 dorosłe porcje 

Składniki:

• 4 jajka

• 2 duże pomidory (ewentualnie możesz użyć pomidorów z puszki lub pasty pomidorowej – 1 szklanka)

• 1 czerwona papryka

• 1 mała cebula

• 2 ząbki czosnku

• garść zielonego groszku (może być mrożony)

• garść natki pietruszki

• 2 garści rukoli (lub innej ulubionej sałaty)

• oliwa z oliwek

• zioła prowansalskie, słodka papryka, odrobina soli i pieprzu

• możesz użyć też dodatkowo innych warzyw np. liści szpinaku, pokrojonej w plasterki cukinii, selera naciowego

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i sparz pomidora, obierz go ze skórki. Pokrój cebulę w cienkie plasterki, paprykę w dużą kostkę a pomidora posiekaj z grubsza (rozpadnie się w trakcie duszenia). Na patelni z grubym dnem (średnica około 15-20 cm) podgrzej dwie łyżki oliwy i wrzuć cebulę, zamieszaj i podsmaż minutę a następnie dodaj paprykę, pomidory, groszek i czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Dodaj po łyżeczce ziół prowansalskich i słodkiej papryki i szczyptę soli i pieprzu. Zamieszaj.

Duś warzywa na niedużym ogniu przez około 10 minut najlepiej pod przykrywką. Jeśli sok z pomidorów szybko odparowuje to możesz dodać trochę wody. Zamieszaj w międzyczasie 1-2 razy.

Kiedy warzywa są miękkie wbij na patelnie jajka: rozgarnij drewnianą łyżką warzywa tak żeby powstał kawałek miejsca w który możesz wbić jajko. Wbij wszystkie jajka, tak żeby się nie dotykały (wokół każdego z nich powinny być uduszone warzywa). Duś jajka w warzywnym sosie około 3-4 minuty a następnie przykryj przykrywką jeszcze na około minutę, żeby białko się dobrze ścięło.

Posiekaj natkę pietruszki. Przełóż porcję szakszuki na talerz i posyp posiekaną natką a na wierzch połóż garść zieleniny. Możesz dodatkowo skropić wszystko oliwą z oliwek i odrobiną octu balsamicznego. Podawaj z pieczywem np. razowym chlebem na zakwasie.

Dodatkowe wskazówki:

Nie musisz się obawiać dodawania czosnku i cebuli albo przypraw do swoich posiłków. Nie musisz się obawiać dodawania czosnku i cebuli albo przypraw do swoich posiłków. Mogą wpłynąć na smak mleka jeśli jesz ich dużo, ale dzięki urozmaiconym smakom w diecie mamy dziecko uczy się poznawać smaki za pośrednictwem Twojego mleka. Zmiany smaku mleka mamy są bardzo subtelne i wpływają dobrze na rozwój funkcji poznawczych u dziecka (nowe doświadczenia smakowe to stymulacja dla układu nerwowego malucha)

Wersja dla niemowlaka:

Jeśli Twoje dziecko jeszcze nie jadło posiłków przygotowywanych z zastosowaniem smażenia lub podsmażania składników, to nie podsmażaj warzyw na początku tylko od razu wrzuć je na patelnię i dodaj trochę wody lub użyj nieco więcej pomidorów niż w przepisie. Warzywa się uduszą zamiast podsmażać. Jajka dla niemowlaka dobrze jest zostawić w sosie aż całkiem zetnie się i białko i żółtko (to dosłownie 1-2 minuty dłużej na patelni). Porcję dla dziecka możesz podać ze świeżymi warzywami np. pokrojonym pomidorem lub papryką i kawałkiem pieczywa. Nie dodawaj soli w czasie gotowania jeśli dzielisz się posiłkiem z niemowlakiem (swoją porcję możesz posolić na talerzu).