Składniki:
- 2 marchewki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 por
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- szklanka przecieru z dyni lub pokrojonej w kostkę dyni
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie (lub słoik)
- 4-5 niedużych ziemniaków
- 3 cm korzenia imbiru
- 3 listki laurowe
- Kilka kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki suszonego lubczyku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny (przyprawa do zup, bez wzmacniaczy smaku)
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa a następnie pokrój w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniaki). Obierz i pokrój drobno imbir, pora, cebulę i czosnek i wrzuć do garnka dodając 3 łyżki oliwy z oliwek. Podduś na niedużym ogniu, aż cebula i czosnek się zeszklą, a następnie dodaj pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i dynię. Zamieszaj i podsmaż minutę. Dodaj przecier pomidorowy i około 1,5 litra wody. Zagotuj całość i zmniejsz ogień. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie oraz lubczyk i suszoną włoszczyznę.
Gotuj zupę około godziny. Na ostatnie 5 minut dorzuć ciecierzycę i przyprawy.
Wyjmij z zupy ziele i listki laurowe i zmiksuj zupę na krem.
Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Możesz odrobinę posolić zupę lub podać ją z dodatkiem słonego sera np. feta lub parmezanu i siekaną natką pietruszki.
Zimą możesz skorzystać z mrożonych warzyw. Zachowują sporo wartości odżywczych, są łatwo dostępne i mogą smakować lepiej niż warzywa dostępne o tej porze roku.
Taką zupę możesz podać też niemowlakowi w czasie rozszerzania diety, jeśli składniki zupy są już obecne w jego jadłospisie. Nie dodawaj tylko soli do porcji dla dziecka.
Życzymy smacznego :-)