Zimowa zupa krem z ciecierzycą

Zimowa zupa krem z ciecierzycą

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • szklanka przecieru z dyni lub pokrojonej w kostkę dyni 
  • 1 puszka ciecierzycy w zalewie (lub słoik)
  • 4-5 niedużych ziemniaków
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 3 listki laurowe
  • Kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny (przyprawa do zup, bez wzmacniaczy smaku)
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa a następnie pokrój w kostkę (marchew, pietruszka, ziemniaki). Obierz i pokrój drobno imbir, pora, cebulę i czosnek i wrzuć do garnka dodając 3 łyżki oliwy z oliwek. Podduś na niedużym ogniu, aż cebula i czosnek się zeszklą, a następnie dodaj pokrojone: marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i dynię. Zamieszaj i podsmaż minutę. Dodaj przecier pomidorowy i około 1,5 litra wody. Zagotuj całość i zmniejsz ogień. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie oraz lubczyk i suszoną włoszczyznę.  

Gotuj zupę około godziny. Na ostatnie 5 minut dorzuć ciecierzycę i przyprawy.

Wyjmij z zupy ziele i listki laurowe i zmiksuj zupę na krem.

Podawaj ze świeżym pieczywem lub grzankami. Możesz odrobinę posolić zupę lub podać ją z dodatkiem słonego sera np. feta lub parmezanu i siekaną natką pietruszki.

Zimą możesz skorzystać z mrożonych warzyw. Zachowują sporo wartości odżywczych, są łatwo dostępne i mogą smakować lepiej niż warzywa dostępne o tej porze roku.

Taką zupę możesz podać też niemowlakowi w czasie rozszerzania diety, jeśli składniki zupy są już obecne w jego jadłospisie. Nie dodawaj tylko soli do porcji dla dziecka.

Życzymy smacznego :-)