Składniki:
• Ok. 2,5 kg dyni – dowolna odmiana np. hokkaido, piżmowa, zwyczajna
• 1 duża cebula
• Kilka ząbków czosnku
• 2 marchewki
• ½ średniej wielkości pora
• 2 cm imbiru
• Kilka kulek ziela angielskiego
• Kilka listków laurowych
• 1 płaska łyżeczka cynamonu
• Szczypta gałki muszkatołowej
• Kilka goździków lub 1 płaska zmielonych
• ½ płaskiej łyżeczki cynamonu
• Oliwa z oliwek
Do podania:
• Śmietana lub jogurt grecki (albo jogurt roślinny lub mleczko kokosowe gęste)
• Pieczywo
• Nasiona słonecznika, dyni lub orzechy
Przygotowanie:
Umyj warzywa i przygotuj do wrzucenia do garnka:
1. Marchew obierz i pokrój na kilka części
2. Dynię obierz i pokrój z grubsza w kostkę
3. Czosnek zgnieć lekko dociskając do deski do krojenia (łupinka łatwiej odejdzie) i odkrój twardy koniec
4. Imbir obierz zeskrobując skórkę za pomocą łyżeczki i pokrój w cienkie plasterki
5. Cebulę obierz z łupinki i pokrój w plastry lub półplasterki
6. Pora umyj dokładnie, zdejmij wierzchnią warstwę, odkrój korzeń i pokrój na kilka części
W dużym garnku z grubym dnem podgrzej 3-4 łyżki oliwy, dorzuć cebulę i wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i liści laurowych. Jeśli używasz całych goździków, rozgnieć je w moździerzu lub zmiel i dodaj do garnka. Podsmaż 2-3 minuty na niedużym ogniu, żeby cebula się zeszkliła.
Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą do prawie pełna. Teraz wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wszystko a następnie zmienisz ogień. Gotuj około 45-60 minut aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie.
Przestudź zupę, wyjmij ziele angielskie i listki laurowe. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj jeszcze ząbek (lub dwa) czosnku, przeciśnięte przez praskę i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz poczęstować zupą niemowlaka, odłóż dla niego porcję bez soli (pozostałe przyprawy nadają się również dla niemowlaka).
Podawaj zupę z pieczywem lub grzankami, z dodatkiem śmietany lub roślinnego zamiennika i posypaną podprażonymi na suchej patelni nasionami lub orzechami.
Jeśli dodajesz nasiona do zupy dla niemowlaka lub małego dziecka, zmiel je lub rozbij w moździerzu.
A do zupki idealnie pasują pyszne PLACUSZKI Z SOSEM GRZYBOWYM :-)
Przepis na placki znajdziesz na https://femaltiker.pl/jadlospisy/placki-dyniowe-z-pieczarkowym-sosem