adobestock-386042762.jpeg

Zupa krem z dyni z korzennymi przyprawami

Składniki: 

• Ok. 2,5 kg dyni – dowolna odmiana np. hokkaido, piżmowa, zwyczajna

• 1 duża cebula

• Kilka ząbków czosnku

• 2 marchewki

• ½ średniej wielkości pora

• 2 cm imbiru

• Kilka kulek ziela angielskiego

• Kilka listków laurowych

• 1 płaska łyżeczka cynamonu

• Szczypta gałki muszkatołowej

• Kilka goździków lub 1 płaska zmielonych

• ½ płaskiej łyżeczki cynamonu

• Oliwa z oliwek

Do podania:

• Śmietana lub jogurt grecki (albo jogurt roślinny lub mleczko kokosowe gęste)

• Pieczywo

• Nasiona słonecznika, dyni lub orzechy

Przygotowanie:

Umyj warzywa i przygotuj do wrzucenia do garnka:

1. Marchew obierz i pokrój na kilka części

2. Dynię obierz i pokrój z grubsza w kostkę

3. Czosnek zgnieć lekko dociskając do deski do krojenia (łupinka łatwiej odejdzie) i odkrój twardy koniec

4. Imbir obierz zeskrobując skórkę za pomocą łyżeczki i pokrój w cienkie plasterki

5. Cebulę obierz z łupinki i pokrój w plastry lub półplasterki

6. Pora umyj dokładnie, zdejmij wierzchnią warstwę, odkrój korzeń i pokrój na kilka części

W dużym garnku z grubym dnem podgrzej 3-4 łyżki oliwy, dorzuć cebulę i wszystkie przyprawy oprócz ziela angielskiego i liści laurowych. Jeśli używasz całych goździków, rozgnieć je w moździerzu lub zmiel i dodaj do garnka. Podsmaż 2-3 minuty na niedużym ogniu, żeby cebula się zeszkliła.

Wrzuć wszystkie warzywa do garnka i zalej wodą do prawie pełna. Teraz wrzuć listki laurowe i ziele angielskie. Zagotuj wszystko a następnie zmienisz ogień. Gotuj około 45-60 minut aż wszystkie warzywa będą całkiem miękkie.

Przestudź zupę, wyjmij ziele angielskie i listki laurowe. Zmiksuj na gładki krem. Dodaj jeszcze ząbek (lub dwa) czosnku, przeciśnięte przez praskę i zamieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz poczęstować zupą niemowlaka, odłóż dla niego porcję bez soli (pozostałe przyprawy nadają się również dla niemowlaka).

Podawaj zupę z pieczywem lub grzankami, z dodatkiem śmietany lub roślinnego zamiennika i posypaną podprażonymi na suchej patelni nasionami lub orzechami. 

Jeśli dodajesz nasiona do zupy dla niemowlaka lub małego dziecka, zmiel je lub rozbij w moździerzu.


A do zupki idealnie pasują pyszne PLACUSZKI Z SOSEM GRZYBOWYM :-)

Przepis na placki znajdziesz na https://femaltiker.pl/jadlospisy/placki-dyniowe-z-pieczarkowym-sosem