shutterstock-1176714964.jpg

Długie karmienie piersią: wartościowe mleko czy sama woda?

Czy warto karmić piersią?

Oczywiście, że warto! Lista korzyści dla mamy jak i dziecka jest bardzo długa. Dodatkowo są to korzyści zarówno krótko jak i długofalowe. Warto także pamiętać, że mleko kobiece to nie tylko składniki odżywcze, ale także substancje, które wspierają odporność dziecka. Jedną z substancji ważną dla układu odpornościowego jest laktoferyna. Jest to białko które pobudza układ odpornościowy do działania lub go wycisza w zależności od potrzeb. Laktoferyna dzięki swoim licznym właściwościom chroni organizm przed patogenami, takimi są wirusy czy bakterie.

Ale czy jest sens karmić dłużej niż na przykład przez rok (przy założeniu, że chcą tego mama i dziecko)?

Czy takie mleko może jeszcze odżywiać czy też wspierać odporność dziecka?

I tutaj można się spotkać z różnymi opiniami. Można się spotkać ze stwierdzeniem, że mleko mamy przynajmniej po roku karmienia nie ma już żadnych wartości.

Czy to prawda, że wówczas takie mleko to już „sama woda”?

Tematem tym zajęły się badaczki z Wrocławskiego Uniwersytetu Medycznego. Autorki badania wskazują na fakt, że mleko mam karmiących piersią dłużej niż rok ma standardową wartość odżywczą, gdyż zawiera makroskładniki (białko, tłuszcz i węglowodany) w ilości zbliżonej do mleka kobiecego na wcześniejszych etapach laktacji (do 12 miesiąca).  Dodatkowo badaczki zbadały zawartość laktoferyny w mleku u 120 kobiet karmiących do 48 miesiąca od narodzin dziecka. I co się okazało? Na podstawie wyników stwierdzono, że zawartość laktoferyny w mleku kobiet karmiących w okresie 13-18 miesięcy życia dziecka była istotnie wyższa niż w mleku kobiet karmiących do 12 miesięcy. A jak mama karmi 2 lata lub więcej? I w tym przypadku okazało się, że zawartość laktoferyny w grupie kobiet karmiących powyżej 19 miesięcy była porównywalnie wysoka w grupie karmiących mam w okresie 13-18 miesięcy życia dziecka.

Wyniki tego badania wskazują to, jak cenne jest mleko mamy, zwłaszcza pod względem potencjału odpornościowego oraz jak zasadne jest długie karmienie piersią (przy założeniu wprowadzenia różnorodnych pokarmów stałych, aby sprostać wszystkim potrzebom żywieniowym szybko rosnącego dziecka).




Piśmiennictwo: Czosnykowska-Łukacka M. i wsp. „Lactoferrin in Human Milk of Prolonged Lactation”, Nutrients, 2019; 11(10): 2350.