Magiczny składnik w mleku mamy!

W mleku mamy wiele jest magicznych składników, a jednym z nich jest HMO czyli oligosacharydy ludzkiego mleka.

Mleko mamy jest najlepszym promotorem prawidłowego wzrastania i dojrzewania niemowlęcia - zawiera setki aktywnych biologicznie substancji oraz probiotyków, które mogą determinować funkcjonowanie narządów oraz programować zdrowie w przyszłości. Od niedawna naukowcy skupiają się na szczególnej grupie składników odżywczych,  właściwych tylko dla ludzkiego mleka i są to niestawialne oligosacharydy ludzkiego mleka (HMO). Do tej pory wyizolowano ponad 150 związków wchodzących w skład HMO. Badanie z udziałem ponad 800 mam i ich dzieci określało związek z zawartością 2’-fukozylolaktozy (2’-FL) i lacto-N-neo tetraozy ( (LNnT) w mleku a parametrami wzrostowymi dziecka w wieku 5 lat.  2’-FL stanowi ok. 30% wszystkich HMO ludzkiego mleka, natomiast LNnT stanowią neutralną frakcję HMO i są w mniejszości, a ich zawartość w mleku jest zależna od zawartości 2’-FL.

Uzyskane wyniki wskazują na korelację zawartości 2’-FL w mleku 3 miesiące po porodzie z masą i wzrostem dziecka w wieku 5 lat. Korelacja była niezależna od masy ciała matki przed porodem oraz długością trwania karmienia piersią. Natomiast w przypadku LNnT zaobserwowano odwrotną korelację ilości do rozwoju dziecka. Do tej pory wykazywano korzystny wpływ karmienia piersią na redukcję rozwoju otyłości u dzieci w wieku późniejszym, obecne wyniki mogą wskazywać w jaki sposób dochodzi do korzystnego modelowania krzywej wzrastania u niemowląt. Oba HMO ze względu na to, że mają inne funkcje ( 2’-FL- promowanie wzrostu; LNnT- hamowanie wzrastania) mogą służyć do personalizowanego i pomocniczego stosowania u niemowląt, które mają zaburzenia wzrastania lub są narażone na rozwój otyłości.

Rola HMO w mleku matki

HMO w mleku pełnią w dużej mierze rolę prebiotyków (pożywki) dla bakterii probiotycznych o korzystnym wpływie na rozwój m.in. mikrobiomu jelitowego dziecka, układu odpornościowego. Dostępne badania wskazują także na rolę HMO w redukowaniu ryzyka chorób cywilizacyjnych takich jak astma, alergia czy otyłość. Cytowane powyżej wyniki badania uchylają rąbka tajemnicy w jaki sposób i które konkretne składniki mleka ludzkiego mogą zmniejszać ryzyko nadmiernej masy ciała w życiu dorosłym.

Źródło

https://www.nutraingredients.com/Article/2020/02/21/HMO-milk-concentrations-linked-to-baby-growth-at-age-five?utm_source=newsletter_daily&utm_medium=email&utm_campaign=24-Feb-2020