Zasady zamrażania mleka matki:
- Pojemnik, w którym będzie przechowywane mleko matki, powinien być wykonany z tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością. Jednocześnie powinien mieć szczelne zamknięcie, które będzie umożliwiało bezpieczne przechowywanie odciągniętego mleka albo bezpieczny transport. Najlepiej mleko matki przechowywać w pojemnikach szklanych lub wykonanych z tworzywa sztucznego, które nie zawiera bisfenolu A (bezpieczny będzie np. polipropylen lub polisulfonian). Torebki jednorazowe nie są polecane do przechowywania pokarmu dla wcześniaków, ze względu na ryzyko rozszczelnienia i osadzenia składników mleka na ściankach.
- Mleko matki powinno być przechowywane w ilościach wystarczających na jedną porcję. Jeśli łączymy mleko z kolejnych sesji odciągania – uwaga: wolno łączyć jedynie mleko, które zostało odciągnięte w ciągu tych samych 24 godzin – powinno się wcześniej uzyskany pokarm schładzać (do temperatury 4°C), a na pojemniku zaznaczyć datę i godzinę mrożenia.
- Zawsze należy na pojemniku nakleić datę zamrożenia, bo to ułatwi kontrolę nad świeżością mleka.
Jak rozmrażać pokarm?
- Mleka matki nie wolno gotować i podgrzewać na zwykłej kuchence ani w kuchence mikrofalowej.
- Rozmrażanie pokarmu powinno odbywać się w miarę szybko, najlepiej w podgrzewaczu lub w kąpieli wodnej w temp. nieprzekraczającej 37°C. Podczas rozmrażania pojemnik powinien być szczelnie zamknięty.
- Należy podgrzewać tylko takie porcje pokarmu, które dziecko zje na jeden raz. Karmienie nie powinno trwać dłużej niż 4 h, a pozostawione resztki pokarmu należy wyrzucić.
- Idealna temperatura mleka dla noworodka to temperatura pokojowa.
- Nie wolno mieszać w jednym pojemniku pokarmu rozmrożonego z pokarmem świeżym.
- Nie można zamrażać powtórnie mleka rozmrożonego.
Przechowywanie pokarmu kobiecego w warunkach domowych
Temperatura przechowywania | Rekomendowany czas przechowywania | |
Mleko świeże – mleko kobiece odciągnięte, przechowywane w temperaturze pokojowej (do 25°C) lub schłodzone do temperatury 4°C. | Od +19°C do +25°C (temp. pokojowa) | Optymalnie do 4 h, maksymalnie do 6-8 h |
Od +25°C do +37°C | Maksymalnie do 4 h | |
+4°C | Do 96 h (w tym pokarm dla wcześniaka) | |
Od +4°C do +15°C
Transport w chłodziarce transportowej | Jak najkrócej, do 24h | |
Mleko zamrożone | -20°C | Optymalnie 3-6 miesięcy |
Od +25°C do +37°C |
Jak najkrócej, maksymalnie do 4 h
| |
+4°C | Do 24 h, od całkowitego rozmrożenia | |
Mleko świeże ze wzmacniaczem | Od +25°C do +37°C | Jak najkrócej, zgodnie z zaleceniami producenta.
Ze względu na aktywne procesy biochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące w mleku, bardzo ważne jest utrzymywanie stałej temperatury jego przechowywania. |
Mleko rozmrożone ze wzmacniaczem | Od +25°C do +37°C | Jak najkrócej, zgodnie z zaleceniami producenta.
Ze względu na aktywne procesy biochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące w mleku, bardzo ważne jest utrzymywanie stałej temperatury jego przechowywania. |
Literatura:
Wesołowska A, Bernatowicz-Łojko U., Standardy Medyczne/Pediatria 2014; 11(2):14-22.
Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postepowania w żywieniu zbiorowym, red. H. Weker i M. Barańska, wyd. IMiD