fotolia-50477308-subscription-monthly-m.jpg

Nowe stanowisko Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dotyczące promowana i wspierania karmienia piersią.

Stanowisko jest uzupełnieniem wiedzy na temat korzyści karmienia piersią z jednoczesnym wskazaniem ważnej roli dietetyków, doradców żywieniowych, którzy powinni wspierać jak najdłuższe kontynuowanie karmienia piersią. 

Standard WHO – czyli wyłączne karmienie piersią przez 6 miesięcy  i pożądanie karmienie do 2 lat wraz z rozszerzaniem diety w czasie karmienia piersią zostało uznane za rekomendowany standard żywienia niemowląt i dzieci.  Podkreślono znaczenie nowo okrytych komórek macierzystych w mleku karmiących matek, jako wyjątkowego czynnika wpływającego na zdrowie dziecka.  Usystematyzowano dotychczasową wiedzę na temat korzyści zdrowotnych karmienia piersią: silne dowody naukowe na redukcję:

  • niespecyficznych infekcji jelitowych, zakażeń górnego i dolnego odcinka dróg oddechowych,
  • zapalenia ucha środkowego,
  • SIDS- zespół nagłego zgonu niemowląt
  • Martwiczego zapalenia jelit (NEC) u wcześniaków i dzieci z małą masą urodzeniową
  • Krwotoków po porodzie
  • Przypadków depresji poporodowej u matek oraz opóźnienia owulacji.