femaltiker-k-601410350-3.jpg

Mamo, odważnie rozszerzaj dietę dziecka!

Badanie przeprowadzone z udziałem prawie 1,5 tysiąca kanadyjskich dzieci wykazało, że wprowadzenie przed ukończenie 1 r.ż. dziecka takich produktów jak mleko krowie, nabiał, orzechy  czy jaja redukuje ryzyko wystąpienia alergii w porównaniu do dzieci których rodzice zastosowali prewencyjnie dietę eliminacyjną.
Jak się okazuje strategia opóźnionego wprowadzania „niebezpiecznych” produktów spożywczych często jest popularyzowana przez  samych lekarzy, najnowsze badania wskazują, że jest ona błędna. Chociażby wczesne wprowadzenie jaja kurzego do diety może być czynnikiem chroniącym przed wystąpieniem alergii nas inne grupy produktów spożywczych np. nabiał czy orzechy arachidowe.

Znacznym atutem nowego badania funkcjonującego pod skrótem CHILD (The Canadian Healthy Infant Longitudinal Development Study) jest to, że obejmowało całą populację dzieci, nie tylko grupy  bardziej narażone na wystąpienie alergii. Ponadto określano wpływ nie tyko jednego typu potencjalnie alergizujących produktów, ale całej grupy takich produktów.

Analizowanie schematu rozszerzania diety dziecka przeprowadzono w zależności od grupy wiekowej tj. w przypadku wprowadzania  przez rodziców mleka krowiego i jego przetworów   grupa 0-6 miesięcy (48% badanych dzieci), 7-12 miesięcy (48%) i powyżej 12 miesiąca (4%). Jajka najczęściej wprowadzano miedzy 7a 12 miesiącem życia (76% badanych dzieci), po ukończeniu roku (19%), w wieku 0-6 miesiącu tylko u 6% dzieci.   
 Badanie to po raz kolejny burzy mit o tzw. diecie eliminacyjnej przeciwdziałającej alergii u dziecka. Wcześniejsza ekspozycja na alergeny może paradoksalnie uchronić dziecko przed alergizacją na dany produkt. Wiele znanych badań potwierdza, że najkorzystniejsze jest rozszerzanie diety dziecka około 6 miesiąca życia, wcześniej powinno być wyłącznie karmione mlekiem matki, według obowiązujących zaleceń WHO.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160518125541.htm