2-1-13.jpg

Pizza a’la Joanna

Wiele osób lubi pizzę, a taka przygotowywana w domowym zaciszu może stać się pozytywnym aspektem kuchni niejednej młodej mamy. Polecam pieczenie samodzielne, takie rarytasy powstają szybko, a ja karmiąc już czwarte dziecko nie mam problemów po zjedzeniu kilku kawałków. Oczywiście należy pamiętać o rozwadze w ilościach zjedzonych kawałeczków. Nie dodawajmy pieczarek. Poniżej przedstawiam mój przepis na domową pizzę z wyszczególnieniem pozytywnych właściwości składników.

Skład ciasta:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej (przyśpiesza przemianę materii, pozytywnie wpływa na paznokcie, włosy, wspomaga funkcjonowanie mózgu, poprawia koncentrację, zawiera białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, węglowodany, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę PP, wapń, cynk, rodanid – naturalny antybiotyk)
  • 5 łyżek mąki żytniej razowej ( działa korzystnie na serce, zawiera błonnik, białko, wapń, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek ( witaminy A, E, D bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe
  • ciepła woda ( siły drożdżom doda Emotikon smile )
  • pół kostki drożdży świeżych ( bogate w kwas foliowy)
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Drożdże łączymy z ciepłą wodą, tylko nie gorącą. Łączymy wszystkie składniki, pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem.

Dodatki:

  • żółty ser (pamiętajmy o wybieraniu sera,a nie produktu seropodobnego) ( przeciwdziała próchnicy, zawiera białko, fosfór, witaminy D, A, witaminy z grupy B, wapń łatwo przyswajalny)
  • wędlina ( najlepiej prawdziwa szynka, bez polepszaczy, zawiera białko, tłuszcze)
  • brokuły blanszowane ( pomagają spalać tłuszcz, zawierają żelazo, kwas foliowy, witaminy C i E, karotenoidy odpowiedzialne za poprawę stanu skóry i podniesienie odporności, sulforafan mający działanie antynowotworowe oraz antybakteryjne)
  • starta cukinia ( wspomaga przemianę materii, zawiera witaminy A, B1, B2, PP, C, wapń, potas)
  • koncentrat pomidorowy ( potas)
  • sok pomidorowy (potas)
  • majeranek ( wspomaga usunięcie zastojów wody w organizmie, poprawia krążenie krwi)
  • kolendra ( wspomaga trawienie)
  • bazylia ( pomaga przy zaparciach i wzdęciach, przeciwdziała biegunkom, ma właściwości przeciwzapalne, zawiera witaminy A, C i B5, wapń, magnez, potas, żelazo)

Na rozłożone na blasze ciasto nakładamy zmieszany koncentrat pomidorowy z sokiem pomidorowym i dodatkiem wyszczególnionych ziół. Posypujemy delikatnie startym serem, układamy brokuły, startą cukinie i szynkę, pokrywamy to kołderką pozostałego startego sera. Na górze dekorujemy ziołami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 20 – 25 minut. Ale najlepiej obserwować topniejący ser i stopień przypieczenia ciasta.
Jako dodatek do pizzy proponuję sos z jogurtu, posiekanego koperku i natki pietruszki z dodatkiem soli morskiej.

Nie proponuję dodawać pieczarek, ponieważ są ciężkostrawne.
Smacznego!

Przepis przesłała Pani Joanna Pindor