Karmiące mamy spożywajcie pokarmy bogate w cynk i żelazo!

Badania z udziałem polskich mam karmiących wykazały, że dieta bogata w cynk i żelazo prowadzi do zwiększenia ich poziomu w mleku mamy. Biorąc pod uwagę wpływ żelaza i cynku na prawidłowy rozwój dziecka informacja ta jest prawdziwym „hot newsem” w świecie laktacyjnym.


Żelazo i cynk to pierwiastki wspierające wiele procesów fizjologicznych.

Żelazo bierze udział m.in. w procesach produkcji czerwonych krwinek oraz hemoglobiny, jest składnikiem wielu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowy metabolizm organizmu. Stanowi niezwykle ważny składnik wspierający rozwój układu nerwowego. Cynk z kolei stanowi funkcje regulacyjne 6 klas enzymów, wspiera właściwą ekspresje genów, przekaźnictwo nerwowe, wspiera funkcje układu odpornościowego- jednym słowem jest kluczowy do właściwego rozwoju dziecka.

Coraz więcej mówi się o właściwym odżywianiu- zwłaszcza w okresie okołokoncepcyjnym, gdzie składniki dostarczane z diety wpływają nie tylko na zdrowie mamy ale i zdrowie oraz rozwój dziecka.

Dlatego też, zespół Badaczy z Warszawy poddał analizie mleko mam, które urodziły dziecko 4-6 tygodni przed rozpoczęciem badania i karmiły piersią swoje dzieci. Sposób odżywiania mam oceniany był poprzez formularz, który wypełniały uczestniczki badania. Analizie poddano również ich stan odżywienia poprzez wskaźnik BMI i analizę składu ciała. Dane te zestawiono z wynikami poziomu cynku i żelaza w próbkach z ich mleka. Obserwacje wykazały, iż kobiety, które spożywały większe ilości warzyw, mięsa i roślin strączkowych posiadały większy poziom cynku w mleku a kobiety, które spożywały oprócz wyżej wymienionych pokarmów jeszcze ryby, owoce morza, nasiona i orzechy dostarczały większe porcje żelaza swoim dzieciom.

Warto zauważyć, że poziom absorpcji żelaza na średnim poziomie był naprawdę niski i wynosił 0,038 mg/l (właściwe stężenie powinno być na poziomie 0,35 mg/l).

Obserwacje polskiego zespołu są bardzo przełomowe. Wskazują one na rolę właściwego odżywiania się kobiet, które karmią. Niezwykle istotna jest zdrowa i zbilansowana dieta, bogata w żelazo i cynk. Warto zaznaczyć, że niektóre składniki pokarmowej mogą dodatkowo wspierać metabolizm żelaza i jego wykorzystanie. Do takich składników należ np. laktoferyna,- naturalnie występująca w mleku mam. Jej rolę zdaje się potwierdzać fakt, iż w mleku mamy żelazo występuje w niewielkich ilościach a mimo to noworodki rzadko mają anemię. Laktoferyna działa więc jak swoisty wzmacniacz dla żelaza.

Co ważne, elementem wspierającym dietę kobiet karmiących jest racjonalna suplementacja uzupełniająca niedobory żywieniowe. Mamy karmiące powinny dbać o swoje zdrowie i wspierać się składnikami takimi jak witamina D, żelazo czy drogocenne DHA! A żeby żelazo mogło być jeszcze lepiej wykorzystane warto naturalnie wzmocnić jego biodostępność i metabolizm naturalną i bogatą w działanie laktoferyną. Wybierajcie więc produkty mądrze, posiadające gwarancję jakości oraz mądry skład

Nutrients | Free Full-Text | Investigation of Iron and Zinc Concentrations in Human Milk in Correlation to Maternal Factors: An Observational Pilot Study in Poland (mdpi.com)