Zanim zamrozisz…..
- Pojemnik w którym będzie przechowywane mleko powinien być wykonany z tworzywa przeznaczonego do kontaktu z żywnością i umożliwiać bezpieczne przechowywanie odciągniętego mleka (szczelnie zamknięcie, łatwy transport). Najlepsze są pojemniki szklane lub z tworzywa sztucznego nie zawierającego bisfenolu A (polipropylen lub polisulfonian). Torebki jednorazowe nie są polecane do przechowywania pokarmu dla wcześniaków, ze względu na ryzyko rozszczelnienia i osadzenia składników mleka na ściankach.
- Ilość mleka zamrożonego powinna być wystarczająca na jedną porcję – jeśli łączy się mleko z kolejnych sesji odciągania mleka (z 24 godzin), powinno się schładzać (4°C) wcześniej uzyskany pokarm i popisywać dniem i godziną kolejne porcje.
- Warto opisać pojemnik datą, to ułatwi kontrolę nad świeżością mleka
Zanim rozmrozisz….
- Nie wolno mieszać pokarmu rozmrożonego z pokarmem świeżym w jednym pojemniku
- Nie można zamrażać powtórnie mleka rozmrożonego
- Nie wolno gotować, podgrzewać na kuchence czy w mikrofali pokarmu kobiecego
- Rozmrażanie pokarmu powinno odbywać się w miarę szybko, najlepiej w podgrzewaczu lub łaźni wodnej w temp. nie przekraczającej 37°C. Pojemnik powinien być szczelnie zamknięty.
- Podgrzewać tylko takie porcje pokarmu, które dziecko zje na raz, karmienie nie powinno trwać dłużej niż 4 h, pozostawione resztki pokarmu należy wyrzucić
- Idealna temperatura mleka dla noworodka to temperatura pokojowa
Przechowywanie pokarmu kobiecego w warunkach domowych
Temperatura przechowywania |
Rekomendowany czas przechowywania |
|
Mleko świeże- mleko kobiece odciągnięte, przechowywane w temperaturze pokojowej (do 25°C) lub schłodzone do temperatury 4°C.
|
Od +19°C do +25°C (temp. pokojowa) |
Optymalnie do 4 h maksymalnie do 6-8 h |
Od +25°C do +37°C |
Maksymalnie do 4 h |
|
+4°C |
Do 96 h (w tym pokarm dla wcześniaka) |
|
Od +4°C do +15°C Transport w chłodziarce transportowej |
Jak najkrócej, do 24h |
|
Mleko zamrożone
|
-20°C |
Optymalnie 3-6 miesięcy |
Od +25°C do +37°C |
Jak najkrócej, maksymalnie do 4 h |
|
+4°C |
Do 24 h, od całkowitego rozmrożenia |
|
Mleko świeże ze wzmacniaczem |
Od +25°C do +37°C |
Jak najkrócej, zgodnie z zaleceniami producenta. Ze względu na aktywne procesy biochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące w mleku, bardzo ważne jest utrzymywanie stałej temperatury jego przechowywania. |
Mleko rozmrożone ze wzmacniaczem |
Od +25°C do +37°C |
Jak najkrócej, zgodnie z zaleceniami producenta. Ze względu na aktywne procesy biochemiczne i mikrobiologiczne zachodzące w mleku, bardzo ważne jest utrzymywanie stałej temperatury jego przechowywania. |
Literatura:
Wesołowska A, Bernatowicz-Łojko U. Standardy Medyczne/Pediatria 2014; 11(2):14-22.
Żywienie niemowląt i małych dzieci. Zasady postepowania w żywieniu zbiorowym. IMiD pod redakcją H. Weker i M. Barańskiej.