3e1fcdd9cff2ced9f58bb436e049a10b.jpg

Rozgrzewające warzywne danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 2 papryki
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 por
  • 1 cebula
  • Kilka ząbków czosnku (w zależności od Twoich preferencji)
  • Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 500ml passaty lub przecieru pomidorowego
  • Łyżka suszonego oregano
  • Łyżka suszonego rozmarynu
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 3-4 listki laurowe
  • Szczypta soli
  • Pęczek natki pietruszki
  • Łyżka nasion czarnuszki

do podania: ryż, kasza lub pieczywo

Sposób przygotowania:

Umyj warzywa i pokrój je: drobno posiekaj cebulę, pora i czosnek, paprykę w dużą kostkę, marchew i cukinię w półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę. Posiekaj natkę i suszone pomidory.

Do sporego garnka wlej 2-3 łyżki oliwy (lub oleju), podgrzej pół minuty na średnim ogniu i wrzuć cebulę, pora, czosnek i suszone pomidory. Podsmaż wszystko mieszając przez 1-2 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, cukinię, marchew i ziemniaki i zamieszaj. Dodaj oregano i rozmaryn i zamieszaj raz jeszcze. Dolej przecier pomidorowy i dorzuć do garnka listki laurowe. Zamieszaj całość i gotuj na małym ogniu półprzykryte przez 30-40 minut aż wszystkie warzywa zmiękną a sos się zagęści. Przełóż porcję do miski, dodaj kilka kropli oliwy, czarnuszkę i posiekaną natkę.

Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, kaszą albo ryżem.

! W zależności od tego czy danie będzie konsumować mama czy dziecko, można je dodatkowo delikatnie zmodyfikować:-)

W wersji dla niemowlaka:

Do podsmażenia warzyw na początku dodaj kilka łyżek wody - uduszą się zamiast smażyć. Nie dodawaj soli do porcji dla niemowlaka. Czarnuszkę dla niemowlaka rozbij w moździerzu lub zmiel - składniki odżywcze będą łatwiej dostępne dla układu pokarmowego malucha.

W wersji dla mamy:

Możesz dodać już na talerzu nieco sera feta, posiekanych nasion (np dyni), łyżeczkę śmietany. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz doprawić swoją porcję ostrą papryką.