Składniki:
- 2 papryki
- 2-3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 por
- 1 cebula
- Kilka ząbków czosnku (w zależności od Twoich preferencji)
- Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- 500ml passaty lub przecieru pomidorowego
- Łyżka suszonego oregano
- Łyżka suszonego rozmarynu
- Kilka suszonych pomidorów
- 3-4 listki laurowe
- Szczypta soli
- Pęczek natki pietruszki
- Łyżka nasion czarnuszki
do podania: ryż, kasza lub pieczywo
Sposób przygotowania:
Umyj warzywa i pokrój je: drobno posiekaj cebulę, pora i czosnek, paprykę w dużą kostkę, marchew i cukinię w półplasterki, ziemniaki w drobną kostkę. Posiekaj natkę i suszone pomidory.
Do sporego garnka wlej 2-3 łyżki oliwy (lub oleju), podgrzej pół minuty na średnim ogniu i wrzuć cebulę, pora, czosnek i suszone pomidory. Podsmaż wszystko mieszając przez 1-2 minuty aż cebula się zeszkli. Dodaj paprykę, cukinię, marchew i ziemniaki i zamieszaj. Dodaj oregano i rozmaryn i zamieszaj raz jeszcze. Dolej przecier pomidorowy i dorzuć do garnka listki laurowe. Zamieszaj całość i gotuj na małym ogniu półprzykryte przez 30-40 minut aż wszystkie warzywa zmiękną a sos się zagęści. Przełóż porcję do miski, dodaj kilka kropli oliwy, czarnuszkę i posiekaną natkę.
Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem, kaszą albo ryżem.
! W zależności od tego czy danie będzie konsumować mama czy dziecko, można je dodatkowo delikatnie zmodyfikować:-)
W wersji dla niemowlaka:
Do podsmażenia warzyw na początku dodaj kilka łyżek wody - uduszą się zamiast smażyć. Nie dodawaj soli do porcji dla niemowlaka. Czarnuszkę dla niemowlaka rozbij w moździerzu lub zmiel - składniki odżywcze będą łatwiej dostępne dla układu pokarmowego malucha.
W wersji dla mamy:
Możesz dodać już na talerzu nieco sera feta, posiekanych nasion (np dyni), łyżeczkę śmietany. A jeśli lubisz ostrzejsze smaki możesz doprawić swoją porcję ostrą papryką.