babe-2972219-1920.jpg

Rozszerzanie diety dziecka karmionego piersią

Pediatrzy i eksperci od spraw żywienia jednogłośnie wskazują, że najbardziej wartościowym pokarmem dla dziecka jest mleko matki. Jednocześnie, karmienie piersią oznacza pozytywne skutki dla samej mamy, np. krótsze krwawienie poporodowe, obniżenie ryzyka osteoporozy w wieku około menopauzalnym, lepszy nastrój i szybszy powrót do sylwetki sprzed ciąży.

Jak długo karmić piersią? 

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez pierwsze pół roku życia dziecko powinno być karmione wyłącznie mlekiem matki. Jedynie w wyjątkowych sytuacjach pediatra może zlecić wcześniejsze rozszerzenie diety niemowlaka karmionego piersią, np. gdy 4- lub 5-miesięczny maluch rośnie zbyt wolno.

Według specjalistów karmienie piersią powinno być kontynuowane przynajmniej do końca pierwszego, a najlepiej do końca drugiego roku życia. Nie ma natomiast określonej maksymalnej granicy, kiedy należy odstawić dziecko od piersi.

Podsumowując, karmić piersią można tak długo, jak potrzebuje tego matka i dziecko, przy jednoczesnym rozszerzaniu diety po 6 miesiącu życia.

Rozszerzenie diety niemowlaka zacznij od warzyw i owoców

Nie istnieje opracowana przez specjalistów kolejność wprowadzania produktów uzupełniających. Najważniejsze, aby były jak najmniej przetworzone. Podczas rozszerzania diety niemowlaka karmionego piersią należy unikać soli, cukru, miodu, soków, grzybów i oczywiście wszystkich twardych produktów, np. orzechów laskowych w całości.

Najlepiej zacząć od warzyw – dzięki temu od samego początku zaszczepisz w dziecku zdrowe nawyki. Ważne, aby warzywa były ugotowane i dokładnie zmiksowane lub przetarte. Kolejno po dwóch tygodniach od wprowadzenia warzyw, zacznij podawać owoce, jednocześnie nie rezygnując z tych pierwszych. Smak słodki jest często najszybciej akceptowalny, więc nie zrażaj się i nie zniechęcaj, jeśli dziecko nie polubi jakiegoś produktu od razu. Wielokrotne próby pozwalają dziecku oswoić się z nowym smakiem. Konsystencja podawanych produktów powinna być oczywiście uzależniona od wieku i możliwości przeżuwania dziecka.

Kolejno proponuj pozostałe produkty – nie ma wytycznych w jakiej kolejności, czy należy podać najpierw kaszę, ryż czy jajko. Nie zwlekaj z wprowadzeniem mięsa, które jest źródłem żelaza i ryb będących źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Co z glutenem i produktami alergizującymi?

Podczas rozszerzania diety dziecka warto wprowadzać nowe produkty pojedynczo. Dzięki temu zauważysz ewentualne reakcje alergiczne dziecka, takie jak wysypka i biegunka. Gluten i produkty powszechnie uważane za alergizujące wprowadzaj tak, jak inne produkty. Nie istnieją badania naukowe, które zalecają wprowadzanie ich do diety dziecka z opóźnieniem. Wyjątkiem jest mleko krowie – podawaj je dopiero po ukończeniu 1 roku życia.

O czym należy pamiętać?

Gdy rozszerzasz dietę niemowlaka karmionego piersią, zwróć uwagę przede wszystkim na jego możliwości oraz tzw. gotowość. Jeśli z zainteresowaniem obserwuje jedzących dorosłych lub wykazuje chęć skonsumowania czegoś z talerza rodzica – być może to już czas na wprowadzenie nowych produktów do menu malucha?

Pamiętaj, że początkowo dziecko będzie jedynie smakować nowe produkty. Trochę zje, ale więcej wypluje. Dlatego mówi się o rozszerzeniu diety, ponieważ w okresie niemowlęcym podstawą żywienia jest nadal mleko matki.