Muffiny:
Składniki:
• 70g masła (ok 1/3 kostki) – można zamienić na 50 ml oleju rzepakowego
• 1,5 szklanki mąki
• 50 g cukru (lub ksylitolu)
• łyżeczka proszku do pieczenia
• pół szklanki mleka ( lub innego nabiału np jogurtu naturalnego lub zamiennie napoju roślinnego)
• szklanka owoców leśnych (możesz użyć mrożonych)
• ½ tabliczki gorzkiej czekolady
• 1 jajo
• 3 łyżki naturalnego kakao
Przygotowanie:
Włącz piekarnik na 180 C.
Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Posiekaj czekoladę (zostaw grubsze kawałki, rozpuszczą się w muffinach w trakcie pieczenia). W misce rozbij jajko, wrzuć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dolej mleko. Wymieszaj zagarniając od dołu ale nie zbyt dokładnie. Dorzuć owoce i czekoladę i znowu zamieszaj wygarniając od dołu.
Rozlej ciasto do foremek na muffiny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piecz około 25-30 minut aż muffiny urosną i zarumienią się na wierzchu. Wyjmij z pieca i zostaw do ostygnięcia.
Koktajl:
Składniki:
• 1/2 banana
• 1 pomarańcza
• garść szpinaku lub jarmużu
• 1 saszetka Femaltiker
• Szklanka mleka półtłustego lub dowolnego napoju roślinnego (według twoich preferencji)
Przygotowanie:
Obierz banana i pomarańcze, umyj szpinak lub jarmuż i posiekaj wszystkie składniki. Wrzuć do naczynia miksera, dodaj Femaltiker i mleko. Zmiksuj dokładnie na jednolity koktajl. Możesz posypać mielonymi nasionami np. sezamu lub dyni.
Podawaj muffina ze świeżymi owocami i koktajlem.