bardzo-czekoladowe-muffiny-przepis-e.png

Czekoladowe muffiny z owocami leśnymi i koktajl na laktację

Muffiny:

Składniki:

• 70g masła (ok 1/3 kostki) – można zamienić na 50 ml oleju rzepakowego

• 1,5 szklanki mąki

• 50 g cukru (lub ksylitolu)

• łyżeczka proszku do pieczenia

• pół szklanki mleka ( lub innego nabiału np jogurtu naturalnego lub zamiennie napoju roślinnego)

• szklanka owoców leśnych (możesz użyć mrożonych)

• ½ tabliczki gorzkiej czekolady

• 1 jajo

• 3 łyżki naturalnego kakao

Przygotowanie:

Włącz piekarnik na 180 C.

Masło rozpuść w rondelku i ostudź. Posiekaj czekoladę (zostaw grubsze kawałki, rozpuszczą się w muffinach w trakcie pieczenia). W misce rozbij jajko, wrzuć mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Dolej mleko. Wymieszaj zagarniając od dołu ale nie zbyt dokładnie. Dorzuć owoce i czekoladę i znowu zamieszaj wygarniając od dołu.

Rozlej ciasto do foremek na muffiny. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 C. Piecz około 25-30 minut aż muffiny urosną i zarumienią się na wierzchu. Wyjmij z pieca i zostaw do ostygnięcia.

Koktajl:

Składniki:

• 1/2 banana

• 1 pomarańcza

• garść szpinaku lub jarmużu

• 1 saszetka Femaltiker

• Szklanka mleka półtłustego lub dowolnego napoju roślinnego (według twoich preferencji)

Przygotowanie:

Obierz banana i pomarańcze, umyj szpinak lub jarmuż i posiekaj wszystkie składniki. Wrzuć do naczynia miksera, dodaj Femaltiker i mleko. Zmiksuj dokładnie na jednolity koktajl. Możesz posypać mielonymi nasionami np. sezamu lub dyni.

Podawaj muffina ze świeżymi owocami i koktajlem.