Śniadanie: kanapki z chleba razowego z pieczonym schabem, żurawiną i zielonym ogórkiem, gruszka
Wartość energetyczna: ok. 535 kcal
II śniadanie: kilka śliwek
Wartość energetyczna: 150 kcal
Obiad: pierogi z kaszą gryczaną, serem twarogowym i ziołami, surówka z marchewki i jabłka z jogurtem greckim i rodzynkami
porcja (ok. 8 pierogów + około 100g surówki) 832 kcal
Ciasto na pierogi (ok. 50 sztuk): 1kg mąki pszennej, 1 jajko, szczypta soli, łyżka oleju rzepakowego, ok. 150ml letniej wody. Jajko rozbij w misce z olejem i solą, dolej połowę wody i zamieszaj. Dodawaj mieszaninę stopniowo do mąki i zagniataj ciasto, ewentualnie dodaj resztę wody. Ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do palców.
Farsz do pierogów: ok. 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, szklanka twarogu, posiekane liście mięty i natki pietruszki, posiekana połówka cebuli zeszklona na łyżce masła, około łyżeczka płaska soli i pieprz do smaku. Można dodać kilka suszonych pomidorów posiekanych bardzo drobno. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj rozgniatając widelcem lub wyrabiając ręką.
Ciasto rozwałkuj na grubość 2-3mm i wycinaj kółka (np. szklanką). Nakładaj łyżkę farszu i zaklejaj pierogi palcami lub przygniatając widelcem. Wrzucaj do garnka z wodą i gotuj kilka minut po wypłynięciu na powierzchnię garnka.
Surówka: zetrzyj na tarce marchew (umytą i obraną ze skóry) i pół jabłka (umyte), wymieszaj w miseczce z łyżką jogurtu greckiego i 4-5 posiekanymi rodzynkami.
Podwieczorek: jogurt naturalny z bananem i granolą z lnem i sezamem
Wartość energetyczna: 360 kcal
Kolacja: omlet z zielonym groszkiem z dodatkiem sera koziego + miseczka mieszanej sałaty z sosem winegret
Wartość energetyczna: ok. 280 kcal
—–
Opracowała Małgorzata Jackowska