fotolia-36872350-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 12

Śniadanie:  hummus z pieczywem pełnoziarnistym i warzywami, sałatka owocowa

Wartość energetyczna: 695 kcal

 

II śniadanie: kanapki z serem naturalnym kanapkowym, dżem owocowy bez cukru (100%)

Wartość energetyczna:  80 kcal

 

Obiad: pieczone udko kurczaka z pomarańczą, ryż parboiled, brokuł, mizeria z zielonych ogórków ze śmietaną 12% ze szczypiorkiem

 Wartość energetyczna: 626 kcal

Udko natrzyj oliwą z oliwek, słodką papryką i odrobiną cynamonu. Włóż do naczynia żaroodpornego, obok połóż kilka cząstek pomarańczy i kilka piórek cebuli. Przykryj folią aluminiową i wstaw na około 30 minut do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia około 180®C. W międzyczasie ugotuj ryż (ok. 60g suchego)  najlepiej długoziarnisty np. jaśminowy lub parboiled, brokuły i przygotuj mizerię.

Mizeria: pół zielonego ogórka (lub dwa małe) pokrój w grube półplasterki, dodaj dużą łyżkę śmietany 12%, dopraw odrobiną soli i dorzuć garść pokrojonego szczypiorku

 

Podwieczorek:  smoothie z pomarańczy jarmużu i banana z sokiem z cytryny, bułeczka drożdżowa z suszonymi pomidorami

Wartość energetyczna:  435 kcal

 

Kolacja:  bulion z jarzynami i imbirem z makaronem sojowym

Wartość energetyczna 910 kcal

 

—–

Opracowała Małgorzata Jackowska