Śniadanie: hummus z pieczywem pełnoziarnistym i warzywami, sałatka owocowa
Wartość energetyczna: 695 kcal
II śniadanie: kanapki z serem naturalnym kanapkowym, dżem owocowy bez cukru (100%)
Wartość energetyczna: 80 kcal
Obiad: pieczone udko kurczaka z pomarańczą, ryż parboiled, brokuł, mizeria z zielonych ogórków ze śmietaną 12% ze szczypiorkiem
Wartość energetyczna: 626 kcal
Udko natrzyj oliwą z oliwek, słodką papryką i odrobiną cynamonu. Włóż do naczynia żaroodpornego, obok połóż kilka cząstek pomarańczy i kilka piórek cebuli. Przykryj folią aluminiową i wstaw na około 30 minut do nagrzanego piekarnika. Temperatura pieczenia około 180®C. W międzyczasie ugotuj ryż (ok. 60g suchego) najlepiej długoziarnisty np. jaśminowy lub parboiled, brokuły i przygotuj mizerię.
Mizeria: pół zielonego ogórka (lub dwa małe) pokrój w grube półplasterki, dodaj dużą łyżkę śmietany 12%, dopraw odrobiną soli i dorzuć garść pokrojonego szczypiorku
Podwieczorek: smoothie z pomarańczy jarmużu i banana z sokiem z cytryny, bułeczka drożdżowa z suszonymi pomidorami
Wartość energetyczna: 435 kcal
Kolacja: bulion z jarzynami i imbirem z makaronem sojowym
Wartość energetyczna 910 kcal
—–
Opracowała Małgorzata Jackowska