fotolia-53144247-subscription-monthly-m.jpg

Jadłospis nr 18

Śniadanie: kanapki z serkiem twarogowym śmietankowym, łososiem, ogórkiem zielonym i koperkiem, miseczka malin, sok wyciskany z grejpfruta

Wartość energetyczna: 740 kcal

 

II śniadanie: sałatka marokańska z kuskusem (tabbouleh) – kuskus+ liście natki pietruszki, papryka, pomidor, ogórek zielony, cebula drobno posiekane z oliwą z oliwek i dużą ilością soku z cytryny

Wartość energetyczna: 280 kcal

 

Obiad: gulasz z ciecierzycą i warzywami (cukinia, papryka, dynia, cebula), bataty pieczone, surówka z czerwonej kapusty i buraków z miętą

Wartość energetyczna: 419 kcal

Bataty umyj i pokrój wzdłuż na ćwiartki, włóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrop oliwą i posyp rozmarynem i morską solą. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut w temperaturze 160®C (na ostatnie 5 minut można włączyć przypiekanie z góry).

Warzywa (1/3 cukinii, pół czerwonej papryki, pół cebuli, 1,5 szklanki kostki z dyni) wrzuć do garnka, dodaj łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć ząbek czosnku. Dopraw oregano, papryką i szczyptą soli i zamieszaj. Dodaj pół puszki odsączonej i wypłukanej ciecierzycy (lub ugotowaną wcześniej ciecierzycę) i 2 szklanki przecieru z pomidorów (passata lub gładki przecier pomidorowy). Dorzuć listek laurowy i gotuj około pół godziny bez przykrywki. Warzywa powinny zmięknąć a sos nieco się zredukować.

Surówka: szklanka posiekanej czerwonej kapusty + pół startego gotowanego buraka, kilka listków mięty – wymieszaj w misce, dodaj sok z ćwiartki cytryny i kilka kropli oleju lnianego, oraz łyżeczkę jogurtu greckiego. Dopraw do smaku.

 

Podwieczorek: smoothie z owoców z płatkami owsianymi

Wartość energetyczna: 360 kcal

 

Kolacja: domowa pizza z warzywami, sałata lodowa z oliwą i sokiem z cytryny

Wartość energetyczna: 500 kcal

 

—–

Opracowała Małgorzata Jackowska