Składniki:
Placki:
• 2 szklanki miąższu z dyni startego na tarce
• 2 duże ziemniaki, obrane i starte na tarce
• 2/3 szklanki mąki
• 2 jajka
• 1 łyżka ziół prowansalskich
• Sól i pieprz
• Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia
Sos pieczarkowy:
• 1 mała cebula
• 10-12 pieczarek
• 1 kubek śmietany 12% lub 18%
• 2 ząbki czosnku
• Oliwa z oliwek
• ¼ cytryny
• Garść tartego sera cheddar lub parmezan
Przygotowanie:
Sos:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę lub po prostu na kilka części (jak wolicie).
Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Podsmaż 2-3 minuty, mieszając, żeby cebula się zeszkliła ale nie przypaliła. Teraz dorzuć pieczarki, dolej trochę wody (dosłownie 3-4 łyżki) i zmniejsz ogień. Duś pod przykrywką około 10-15 minut, aż pieczarki ściemnieją i zmiękną. Zdejmij przykrywkę, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Podsmaż jeszcze kilka minut, mieszając.
Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj, aż śmietana zacznie lekko bulgotać. Mieszaj w międzyczasie. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ser. Zamieszaj raz jeszcze i zgaś ogień.
Placki:
Starte na tarce ziemniaki i dynię połóż na sitku żeby nieco odciekły z wody. Możesz odcisnąć rękami i taki odciśnięty miąższ włożyć do dużej miski. Dodaj jajka i przyprawy i dobrze zamieszaj. Na koniec dodaj mąkę i znowu wymieszaj.
Nagrzej dużą patelnię (najlepiej taką do smażenia naleśników) i przetrzyj ją oliwą za pomocą pędzelka kuchennego lub papierowego ręcznika.
Wylej porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż placki około 2-3 minuty, aż dobrze się podsmażą z jednej strony. Obróć i smaż jeszcze 2-3 minuty. Uwaga, nie rozkręcaj grzania pod patelnią za bardzo, bo placki spalą się z wierzchu a w środku będą niegotowe.
Możesz odkładać placki na chwilę na kratkę lub od razu podawać.
Podawaj placki z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki lub koperkiem. Dodatkowo możesz podać mieszane sałaty z sosem winegret.
Polecamy Wam również przygotowanie pysznego kremu z dyni z korzennymi przyprawami :-)
Przepis znajdziesz klikając w link poniżej:
https://femaltiker.pl/jadlospisy/zupa-krem-z-dyni-z-korzennymi-przyprawami