adobestock-382683945.jpeg

Placki dyniowe z pieczarkowym sosem

Składniki:

Placki:

• 2 szklanki miąższu z dyni startego na tarce

• 2 duże ziemniaki, obrane i starte na tarce

• 2/3 szklanki mąki

• 2 jajka

• 1 łyżka ziół prowansalskich

• Sól i pieprz

• Oliwa z oliwek lub olej rzepakowy do smażenia

Sos pieczarkowy:

• 1 mała cebula

• 10-12 pieczarek

• 1 kubek śmietany 12% lub 18%

• 2 ząbki czosnku

• Oliwa z oliwek

• ¼ cytryny

• Garść tartego sera cheddar lub parmezan

Przygotowanie:

Sos:

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę lub po prostu na kilka części (jak wolicie).

Na dużej patelni podgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć cebulę. Podsmaż 2-3 minuty, mieszając, żeby cebula się zeszkliła ale nie przypaliła. Teraz dorzuć pieczarki, dolej trochę wody (dosłownie 3-4 łyżki) i zmniejsz ogień. Duś pod przykrywką około 10-15 minut, aż pieczarki ściemnieją i zmiękną. Zdejmij przykrywkę, dodaj sok z cytryny i przyprawy. Podsmaż jeszcze kilka minut, mieszając.

Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę. Wymieszaj i podgrzewaj, aż śmietana zacznie lekko bulgotać. Mieszaj w międzyczasie. Dodaj dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę i ser. Zamieszaj raz jeszcze i zgaś ogień.

Placki:

Starte na tarce ziemniaki i dynię połóż na sitku żeby nieco odciekły z wody. Możesz odcisnąć rękami i taki odciśnięty miąższ włożyć do dużej miski. Dodaj jajka i przyprawy i dobrze zamieszaj. Na koniec dodaj mąkę i znowu wymieszaj.

Nagrzej dużą patelnię (najlepiej taką do smażenia naleśników) i przetrzyj ją oliwą za pomocą pędzelka kuchennego lub papierowego ręcznika.

Wylej porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż placki około 2-3 minuty, aż dobrze się podsmażą z jednej strony. Obróć i smaż jeszcze 2-3 minuty. Uwaga, nie rozkręcaj grzania pod patelnią za bardzo, bo placki spalą się z wierzchu a w środku będą niegotowe.

Możesz odkładać placki na chwilę na kratkę lub od razu podawać.

Podawaj placki z sosem pieczarkowym, posypane natką pietruszki lub koperkiem. Dodatkowo możesz podać mieszane sałaty z sosem winegret.


Polecamy Wam również przygotowanie pysznego kremu z dyni z korzennymi przyprawami :-)

Przepis znajdziesz klikając w link poniżej:

https://femaltiker.pl/jadlospisy/zupa-krem-z-dyni-z-korzennymi-przyprawami