Składniki:
Wybierz warzywa, które wcześniej podawałaś dziecku pojedynczo np.:
• 1 mała marchewka
• 1 mała pietruszka
• ½ małej cebuli
• ½ szklanki różyczek kalafiora
• ½ łyżeczki suszonego oregano
• oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
Przygotowanie:
Umyj i obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki. Wrzuć do niedużego rondelka i zalej wodą ponad powierzchnię warzyw. Ugotuj do miękkości (zajmie to kilkanaście minut), na niedużym ogniu. Zmiksuj całość, dodaj łyżeczkę oliwy lub oleju i dopraw oregano. Zamieszaj dokładnie. Przełóż 1-2 łyżki zupy do miseczki i podaj dziecku. Pozostałą zupę podziel na porcje, przestudź i włóż do zamrażarki.
Zupę możesz też podać rozgniatając warzywa widelcem zamiast je miksować na gładki krem. Pamiętaj, że gładkie przeciery nie są obowiązkowym składnikiem diety niemowlaka, a przed 9-10 miesiącem konsystencja posiłków powinna być bardziej złożona (grudki i kawałki do samodzielnego jedzenia).
Możesz używać innych warzyw, zależnie od sezonu i tego, jakie warzywa już się pojawiły wcześniej w diecie Twojego dziecka.
Co dalej?
Niemowlęta mogą jeść dużo bardziej złożone posiłki, niż prosta zupa krem z warzyw. Niedługo po 6 miesiącu życia dobrze jest wprowadzać do ich diety produkty o dużej gęstości odżywczej i bogate w żelazo. Do porcji podstawowej zupy z przepisu możesz dodać np.:
• 1 łyżeczkę ugotowanej kaszy (np. manny, jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, komosy ryżowej) albo ryżu
• 1 łyżkę zgniecionego widelcem ugotowanego ziemniaka lub batata
• do gotowania warzyw dodaj kawałek mięsa np. z udka kurczaka lub indyka, królika, cielęciny, albo nawet łopatki lub szynki wieprzowej – pokrój drobno i dodaj do zupy
• upieczoną lub uduszoną rybę np. łososia, dorsza
• 1 łyżeczkę ugotowanej soczewicy
• ½ łyżeczki zmielonych nasion dyni lub słonecznika
• 1 łyżeczkę zgniecionego widelcem awokado
Dla Ciebie
Możesz przygotować większą porcję zupy i przygotować przy okazji posiłek dla siebie. Do swojej porcji dodaj na talerzu np.:
• 1 łyżkę pokruszonego sera typu feta
• 1-2 łyżki uprażonych nasion lub orzechów (np. nerkowców, czarnuszki, słonecznika, dyni)
• solidną garść posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz, płatki chilli, więcej przypraw
• łyżeczkę masła orzechowego lub tahini
• więcej oliwy albo innego oleju np. z pestek dyni