zupka-fb.png

Zupka warzywna dla dziecka

Jeśli niedawno zaczęłaś rozszerzanie diety swojego dziecka i macie już za sobą próby podawania pojedynczych składników, to możecie spokojnie wypróbować bardziej złożone posiłki. Zobacz, jak z podstawowej zupy warzywnej przygotować posiłki w kolejnych tygodniach, urozmaicając składniki dodawane do posiłku. 

Składniki:

Wybierz warzywa, które wcześniej podawałaś dziecku pojedynczo np.:

• 1 mała marchewka

• 1 mała pietruszka

• ½ małej cebuli

• ½ szklanki różyczek kalafiora

• ½ łyżeczki suszonego oregano

• oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Przygotowanie:

Umyj i obierz warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki. Wrzuć do niedużego rondelka i zalej wodą ponad powierzchnię warzyw. Ugotuj do miękkości (zajmie to kilkanaście minut), na niedużym ogniu. Zmiksuj całość, dodaj łyżeczkę oliwy lub oleju i dopraw oregano. Zamieszaj dokładnie. Przełóż 1-2 łyżki zupy do miseczki i podaj dziecku. Pozostałą zupę podziel na porcje, przestudź i włóż do zamrażarki.

Zupę możesz też podać rozgniatając warzywa widelcem zamiast je miksować na gładki krem. Pamiętaj, że gładkie przeciery nie są obowiązkowym składnikiem diety niemowlaka, a przed 9-10 miesiącem konsystencja posiłków powinna być bardziej złożona (grudki i kawałki do samodzielnego jedzenia).

Możesz używać innych warzyw, zależnie od sezonu i tego, jakie warzywa już się pojawiły wcześniej w diecie Twojego dziecka.

Co dalej?

Niemowlęta mogą jeść dużo bardziej złożone posiłki, niż prosta zupa krem z warzyw. Niedługo po 6 miesiącu życia dobrze jest wprowadzać do ich diety produkty o dużej gęstości odżywczej i bogate w żelazo. Do porcji podstawowej zupy z przepisu możesz dodać np.:

• 1 łyżeczkę ugotowanej kaszy (np. manny, jaglanej, gryczanej, jęczmiennej, komosy ryżowej) albo ryżu

• 1 łyżkę zgniecionego widelcem ugotowanego ziemniaka lub batata

• do gotowania warzyw dodaj kawałek mięsa np. z udka kurczaka lub indyka, królika, cielęciny, albo nawet łopatki lub szynki wieprzowej – pokrój drobno i dodaj do zupy

• upieczoną lub uduszoną rybę np. łososia, dorsza

• 1 łyżeczkę ugotowanej soczewicy

• ½ łyżeczki zmielonych nasion dyni lub słonecznika

• 1 łyżeczkę zgniecionego widelcem awokado


Dla Ciebie

Możesz przygotować większą porcję zupy i przygotować przy okazji posiłek dla siebie. Do swojej porcji dodaj na talerzu np.:

• 1 łyżkę pokruszonego sera typu feta

• 1-2 łyżki uprażonych nasion lub orzechów (np. nerkowców, czarnuszki, słonecznika, dyni)

• solidną garść posiekanej natki pietruszki

• sól, pieprz, płatki chilli, więcej przypraw

• łyżeczkę masła orzechowego lub tahini

• więcej oliwy albo innego oleju np. z pestek dyni