Naleśniki razowe z twarożkiem

Naleśniki razowe z twarożkiem waniliowo-pomarańczowym i sosem malinowy

Przepis na 5 porcji

Ciasto na naleśniki razowe

• Woda gazowana 0,5 szkl.

• Mleko (2% tł.) 0,5 szkl.

• 2 jaja

• Mąka owsiana 4 łyżki (ok 60g) (mąkę owsianą można uzyskać blendując płatki owsiane)

• Mąka pszenna razowa 2 łyżki (ok 30g)

• Olej rzepakowy 3 łyżki (ok 30ml)

• Otręby pszenne 1 łyżka (ok 5g)

• Proszek do pieczenia 0,3 łyżeczki

• Sól jodowana szczypta

• Cukier waniliowy 0,5 łyżeczki

Jaja ubij na pianę z cukrem waniliowym i odrobiną soli, dodaj mleko i wodę gazowaną. Mąki oraz otręby i proszek do pieczenia wymieszaj razem, a następnie dodawaj porcjami do ciasta przy jednoczesnym mieszaniu, aż do uzyskania lejącej się konsystencji. Na koniec dodaj olej – dzięki temu nie będzie potrzeby smarowania patelni tłuszczem. Naleśniki smaż na rozgrzanej patelni z obu stron.

Twarożek waniliowo-pomarańczowy

• Ser twarogowy półtłusty 200g

• Sok wyciśnięty z pomarańczy 1-2 łyżki

• Syrop z agawy lub klonowy 1 łyżka

• Wanilia (najlepiej laska wanilii lub ekstrakt waniliowy – bez alkoholu) – do smaku

• Jogurt grecki 4 łyżki (ok 50g)

Wymieszaj łyżką lub przy pomocy blendera wszystkie składniki. Jeśli używasz laski wanilii należy ostrym nożem rozciąć ją na pół wzdłuż, po czym końcówką noża lub łyżeczką wyskrobać całą zawartość strąka. Wanilia jest bardzo aromatyczna, zatem wystarczy jej odrobina – do smaku.

Sos malinowy

• Maliny mrożone 500g

• Miód pszczeli 1 łyżka (ok 24g)

• Masło klarowane 1 łyżka (ok 10g)

• Cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa

Na patelni rozgrzej masło i miód, dodaj maliny – smaż do odparowania wody. Przypraw cynamonem, kardamonem i gałką muszkatołową i „redukuj” do uzyskania pożądanej, gładkiej konsystencji musu.

Usmażony naleśnik posmaruj twarogiem, zwij w rulon lub kopertę – dowolnie, jak wolisz. Polej sosem malinowym. Talerz możesz ozdobić pomarańczą. I gotowe :-)  Dieta matki karmiącej ma być przyjemnością.


Wpisz wiadomość