x

Karmienie piersią

Karmienie piersią niemowlęcia do minimum 6 miesiąca życia jest „złotym standardem”, jeśli chodzi o żywienie niemowląt, uznawanym przez Amerykańską Akademię Pediatryczną czy WHO1,2. Ludzkie mleko jest dynamicznie zmieniającym się aktywnym biologicznie, opartym o kompozycję czynników posiadających różne właściwości m.in. przeciwzapalne, czynniki wzrostu – EGF, IGF-I, czynniki wzrostu neuronów, substancje aktywne immunologicznie np. laktoferryna, leukocyty, IgA, lizozym, prebiotyki (oligosacharydy ludzkiego mleka, minerały, witaminy, mikro- i makroelementy. Składniki te posiadają zarówno właściwości odżywcze, jak i spełniają rolę w postaci aktywnej ochrony przed różnymi czynnikami chorobotwórczymi, a także charakteryzują się działaniami immunomodulacyjnymi3.

Matka 

Korzystny wpływ w aspekcie krótkoterminowym4-,6:

  • mniejsze ryzyko krwawienia, krótszy okres krwawienia po porodzie 
  • szybsza inwolucja macicy 
  • niepłodność laktacyjna, w przypadku wyłącznego karmienia piersią (w odpowiednim natężeniu oraz czasie trwania jednej sesji karmienia),  mniejsza utrata krwi w związku z zatrzymaniem miesiączek. 
  • mniejsze ryzyko depresji poporodowej u matek karmiących piersią vs matki niekarmiące 
  • lepsza więź emocjonalna z dzieckiem 
  • szybszy powrót do figury sprzed ciąży 

Korzystny wpływ w aspekcie  długoterminowym4-6, :

  • redukcja ryzyka zachorowania na cukrzycę typu II o 4-12% u kobiet u których nie występowała cukrzyca ciążowa
  • redukcja ryzyka choroby nowotworu sutka, jajnika (w przypadku całościowego czasu karmienia piersią >24 miesięcy  
  • redukcja ryzyka choroby nowotworowej piersi w zależności od długości czasu trwania karmienia piersią 
  • mniejsze ryzyko wystąpienia osteoporozy i złamania szyjki kości udowej w okresie pomenopauzalnym 
  • rzadsze występowanie nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, hiperlipidemii i chorób układu krążenia w okresie pomenopauzalnym 

Dziecko  

Korzystny wpływ w aspekcie krótkoterminowym4-6 

Karmienie piersią jest idealnym sposobem na zapewnienie wszelkich niezbędnych substancji aktywnych wraz z mlekiem matki, korzystnie wpływających na zdrowie dziecka. Jedynie karmienie piersią niweluje przypadki:

  • Chorób układu oddechowego, redukcja hospitalizacji z powodu infekcji  o 72% 
  • Zakażeń układu moczowego 
  • Zakażeń układu pokarmowego (biegunki)redukcja o 2/3 częstości występowania, a ochronny efekt utrzymuje się przez 2 miesiące po zaprzestaniu karmienia piersią 
  • Zapalenia ucha środkowego, ponad 3-krotna redukcja u niemowląt karmionych wyłącznie piersią przez ponad 3 miesiące 
  • Martwicze zapalenie jelit (NEC), redukcja występowania o 77%! u wcześniaków karmionych pokarmem matki vs karmionych mieszanie
  • Posocznicę, bakteriemię 
  • SIDS- zespół nagłego zgonu niemowląt, wyłączne karmienie piersią zmniejsza ryzko 4-krotnie
  • Bakteryjne zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych 
  • zmniejszona umieralność z powodu zakażeń układu oddechowego i pokarmowego
  • -prawidłowa masa ciała w 6 miesiącu życia (>50 centyla) oraz brak deficytów wzrostu 

Korzystny wpływ w aspekcie długoterminowym4-6

  • mniejsze ryzyko nadwagi i otyłości, każdy miesiąc karmienia piersią zmniejsza ryzyko o 4%
  • redukcja ryzyka cukrzycy typu I i II
  • białaczki limfatycznej i szpikowej, choroby Hodkina (ziarnica złośliwa) 
  • korzystny wpływ na inteligencję dziecka 

Nowsze badania, które dotyczą tego, jak korzystny jest długoterminowy wpływ karmienia piersią, odnoszą się do inteligencji dziecka. Należy zaznaczyć, że nie wolno generalizować, że dzieci, które nie są karmione piersią, automatycznie będą mniej inteligentne. Badania służą temu, aby określać co możemy zrobić w celu pozytywnego wpłynięcia na rozwój dziecka, w tym także inteligencję.

  • Badanie  brazylijskie obejmowało prawie 3400 30-latków,  którzy zostali zakwalifikowani do badania podczas niemowlęctwa7. Dłuższy okres karmienia wpływał korzystnie na inteligencję w wieku dorosłym, jednocześnie takie osoby  miały dłuższą historię edukacji szkolnej oraz o prawie 20% wyższy średni przychód w porównaniu do osób karmionych piersią poniżej 1 miesiąca. Według analiz inteligencja była aż w 72% odpowiedzialna za osiąganie wyższego przychodu. Należy jednak podkreślić, że innymi czynnikami, które także wpływają na wyższe wyniki IQ jest edukacja matki, status rodziny czy masa urodzeniowa7.
  • Badanie z 2013 z udziałem ponad 1300 kobiet i ich dzieci wykazało, że karmienie piersią przez minimum 6 miesięcy ma związek z lepszymi wynikami testów na inteligencję w tym zdolności poznawczych i wysławiania się w wieku 3 i 7 lat8.  Wyłączne karmienie piersią przekładało się na ponad 3 punkty więcej w teście poznawczym w wieku 3 lat w porównaniu z dziećmi niekarmionymi piersią. W wieku 7 lat dzieci karmione wyłącznie piersią osiągały lepsze wyniki w teście inteligencji werbalnej  – każdy miesiąc wyłącznego karmienia piersią (6 miesięcy) skutkował poprawą oceny o  5 punktów8.
  • mniejsze ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry, oddechowej manifestacji alergii (po >3 miesiącach wyłącznego karmienia piersią) w dzieciństwie 
  • Wyniki meta-analizy dostępnych badań  z 2011 wykazały, że wyłączne karminie piersią powyżej 3 miesięcy wpływa korzystnie na redukcję występowania astmy, atopowego zapalenia skory, nawet u dzieci obciążonych wywiadem rodzinnym9 
  • korzystny wpływ na ułożenie zębów mlecznych (zgryz) 
  • Badanie wykonane z udziałem 1377  brazylijskich dzieci  w wieku 3-6 lat wykazało, że im dłuższy czas karmienia piersią (powyżej 12 miesięcy) tym ryzyko wystąpienia przodozgryzu jest ponad 20 -krotnie mniejsze w porównaniu do dzieci nigdy nie karmionych  piersią i 5-krotnie mniejsze niż u dzieci karmionych między 6 a 12 miesięcy.10

Literatura:

1. Kramer MS, Kakuma R. The optimal duration of exclusive breastfeeding: a systematic review (WHO/NHD/01.08). Geneva, Switzerland, Department of Nutrition for Health and Development and Department of Child and Adolescent Health and Development, World Health Organization, 2007

2. Breastfeeding and the Use of Human Milk. Section on breastfeeding. Pediatrics 2012;129:e827–e841

3. Ballard O., Morrow A. L. Human Milk Composition: Nutrients and Bioactive Factors. Pediatr Clin North Am. 2013; 60(1): 49–74

4. Gartner LM. Et al. American Academy of Pediatrics. Section on Breastfeeding: Breastfeeding and the use of human milk. Pediatrics 2005; 115: 496-506. 

5. Breastfeeding and the Use of Human Milk Section of Breastfeeding Pediatrics 2012; 129: c827

6. Karmienie piersią w teorii i praktyce. Red. M. Nehring-Gugulska Rok wyd. 2012 r. , Wydawca: Medycyna Praktyczna

7. Cesar G V.  et al. Association between breastfeeding and intelligence, educational attainment, and income at 30 years of age: a prospective birth cohort study from BrazilLancet Glob Health 2015; 3: e199–205

8. Belfort M.B. et al. Infant Feeding and Childhood Cognition at Ages 3 and 7 Years Effects of Breastfeeding Duration and Exclusivity. JAMA Pediatr doi:10.1001/jamapediatrics.2013.455

9. Kramer MS. Breastfeeding and Allergy: The Evidence Ann Nutr Metab 2011;59(suppl 1):20–26

10. Kobayashi HM et al. Relationship between breastfeeding duration and prevalence of posterior crossbite in the deciduous dentition. Am J Orthod Dentofacial Orthop. 2010;137(1):54-8. do

 

Gdzie kupisz femaltiker

Sprawdź, gdzie w Twojej okolicy można kupić nasz produkt.

Kup w internecie Znajdź sklep
Pobierz bezpłatny poradnik

Dowiedz się, jak karmić piersią i dlaczego warto robić to jak najdłużej.

Pobierz poradnik